Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

BAΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ : Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ


 
Δυόμιση μήνες αφότου ανέλαβε Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και προϊστάμενος του λιμενικού σώματος, ο κος Βαρβιτσιώτης επισκέφτηκε την Μυτιλήνη και προέβη, στις 31 Αυγούστου, σε εξαγγελίες βελτίωσης των "αισχρών συνθηκών" κράτησης μεταναστών, που σύμφωνα με τον ίδιο επικρατούσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Μεταξύ αυτών των μέτρων, όπως αναλυτικά τα παρουσιάσαμε και σχολιάσαμε σε αντίστοιχο Δ.Τ, περιλαμβάνονται 2 κοντέινερ με κλιματισμό στο χώρο του λιμανιού για την εξέταση των ασθενών και τη στέγαση ευπαθών ομάδων μεταναστών, ατομικό πακέτο για κάθε μετανάστη που θα συμπεριλαμβάνει είδη υγιεινής (σαπούνι, χαρτί υγείας κλπ) και άμεση καταβολή κονδυλίων για τη σίτιση.
Λίγες μέρες αργότερα όμως άλλαξε γνώμη και στις 4 Σεπτέμβρη εξαγγέλλει την παύση χρήσης του λιμανιού ως χώρου κράτησης και την αντικατάστασή του με το χώρο που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2012 σαν ανοιχτός, αυτοδιαχειριζόμενος από εθελοντές, χώρος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Έτσι, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους εθελοντές μεταφέρει τους μετανάστες εκεί και τους εγκαταλείπει στη μοίρα τους, χωρίς καμία περαιτέρω φροντίδα ούτε για τη σίτιση, ούτε για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ούτε για τη βελτίωση των προβλημάτων των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ. Επιπρόσθετα, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών μεταφέρεται από το ΠΙΚΠΑ στο λιμάνι και εγκαταλείπεται εκεί για πολλές ώρες χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ζητήσει επανειλημμένως την άμεση λειτουργία των Ανοιχτών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, στα οποία οι μετανάστες θα παραμένουν τον ελαχιστότατο δυνατό χρόνο που απαιτείται από πλευράς γραφειοκρατίας και θα ζουν ανθρώπινα, ενώ  οι εθελοντικές οργανώσεις θα προσφέρουν ανεμπόδιστα συμπληρωματικές υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας και υγιεινής.
Ταυτόχρονα, η μεταφορά των μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, έτσι όπως γίνεται, χωρίς σχέδιο, χωρίς φροντίδα για σίτιση και λύσεις της λογικής “βλέποντας και κάνοντας”, δεν συνιστά σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, αλλά στην ουσία μοναδικό στόχο έχει να μεταφέρει το “πρόβλημα” από το κέντρο της πόλης (λιμάνι), κάποια χιλιόμετρα μακρυά για να το κρύψει στο χαλάκι του ΠΙΚΠΑ.
Καλούμε τον Υπουργό να σταματήσει να το παίζει «μαθητευόμενος μάγος» και να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω αναγκαίες ενέργειες:
α. να απελευθερώσει άμεσα το κονδύλι για την σίτιση των μεταναστών.
β. να παρέχει  ατομικό πακέτο υγιεινής για κάθε μετανάστη.
γ. να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη στενή συνεργασία λιμενικού και αστυνομίας, με στόχο την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
δ. να προχωρήσει στις απαραίτητες επιδιορθώσεις στο ΠΙΚΠΑ σε συνεννόηση με τον Δήμο Μυτιλήνης
ε. να σταματήσει να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Μυτιλήνης σαν πάρκινγκ ανθρώπινων ζωών.