Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ




Όπως είναι γνωστό η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε, με το Ν.2645/1998, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Η Μικρασιατική καταστροφή δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Αντιπροσωπεύει μία πραγματική τομή για την Ελληνική Ιστορία. Γιατί πέρα από τα πραγματικά γεγονότα, επέφερε παράλληλα και μία ανανέωση στις δομές της Ελληνικής Κοινωνίας και τον Πολιτισμό της.
Το πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας αυτής, η οποία μετατέθηκε για φέτος στις 15 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τις κατωτέρω εκδηλώσεις:

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

Τέλεση δοξολογίας και Αρτοκλασία στις 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο  Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ. – Θεολόγος Καθηγητής στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αθανάσιος Καλαμάτας.
Μετά τη δοξολογία και περί ώρα 10:45 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας (Επάνω Σκάλα), με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Λέσβου, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων Αξιωματικών, των εκπροσώπων των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, πρέπει να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στον Τελετάρχη  κ. Αργύρη Χατζημαλή  (στο τηλ. 22510-48002)




Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ