Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΙΟΝ 12,5% ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014 - ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Μείον 12,5% οι πόροι των δήμων για το 2014 - Οι αντιδράσεις
Ακόμα μια χρονιά μείωσης των πόρων των δήμων, το 2014, καθώς, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για την ερχόμενη χρονιά, προβλέπεται νέο "ψαλίδι" στην χρηματοδότηση των Πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., της τάξης του 12,5%.
Το μεγάλο αυτό ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να κάνουν λόγο για «νέα επιχείρηση εξόντωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μέσα στην επόμενη χρονιά, οι δήμοι θα δουν τους πόρους τους να μειώνονται κατά 50 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και 110 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ, ενώ, βάσει υπολογισμών των ανθρώπων της ΚΕΔΕ, με τις "παράπλευρες" επιπλέον μειώσεις, το "μαχαίρι" θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ!
Η ΚΕΔΕ σκοπεύει να αντιδράσει, αρχικά διοργανώνοντας Έκτακτο Συνέδριο μέσα στο Νοέμβριο, για το θέμα των Οικονομικών και την αξιολόγηση της πορείας των δήμων. 
Άμεσα, επίσης, θα επιδιώξει συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, για το συντονισμό κοινού αγώνα, ενώ θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πάντα στόχο και το - σε εκκρεμότητα - ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στις οικονομικές αντιπροτάσεις της, η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του ποσού που λαμβάνουν οι δήμοι από το «Πράσινο Ταμείο» από το 2,5%, που είναι σήμερα, στο 10%, οικονομική επιχορήγηση για ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών των ΟΤΑ, καθώς οι νέες μειώσεις καθιστούν ιδιαιτέρως δύσκολη τη συντήρησή τους, ενώ θα διεκδικήσει διακριτή χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Νομοσχέδιο αλλαγής του «Καλλικράτη»
Το Δ.Σ. συζήτησε, επίσης, και το προσχέδιο νομοσχεδίου - "σκούπα" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο είχε αποστείλει ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στην ΚΕΔΕ, αλλά στη συνέχεια «πάγωσε» προσωρινά. 
Το νομοσχέδιο αφορά σε αλλαγές στον «Καλλικράτη», με τροποποίηση, μεταξύ άλλων, των διοικητικών ορίων κάποιων δήμων.
Κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, σχετικά με το «σπάσιμο» του Δήμου Κέρκυρας σε τρεις δήμους και του Δήμου Μυτιλήνης σε τέσσερις. 
Επίσης, αρνητική είναι η ΚΕΔΕ στη ρύθμιση που προβλέπει ότι, όταν ο «Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης» σε ένα δήμο δεν εκλέγεται μετά από τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να διορίζεται από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 
Οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ 
Στις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, που μοιράσθηκαν στους παρισταμένους, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα Οικονομικά των δήμων: νέα χρονικά περιθώρια για το «Οικονομικό Παρατηρητήριο», σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με επιχειρήσεις, απαλλαγή Δημοτικών Επιχειρήσεων από τον προληπτικό έλεγχο, ρυθμίσεις δανείων, απλοποίηση διαδικασιών ενοικίασης σχολικών κτιρίων, αλλαγές στο εργολαβικό όφελος, νέες διαδικασίες διαγωνισμών, ανάθεση έργων και προμηθειών, αλλαγές στις κατανομές του Προγράμματος «ΑΚΣΙΑ», που αφορά στην οικονομική εξυγίανση των δήμων, τη χρηματοδότηση των δήμων για την εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας και την επιβράβευση, με τη μορφή επιχορήγησης, των δήμων που επιδεικνύουν χρηστή οικονομική διαχείριση. 
Επίσης, προτείνονται ρυθμίσεις για εργασιακά θέματα (αλλαγές όρων πρόσληψης με τα ανταποδοτικά, θέματα μετατάξεων εργαζομένων) αλλά και θέματα των αιρετών (αντιμισθίες δημοτικών συμβούλων, συνενώσεις και "σπάσιμο" δήμων). 
Κατάργηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ITA)
Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται, τέλος, η κατάργηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και η ενσωμάτωση όλου του προσωπικού του στην ΚΕΔΕ. 
Οι εργαζόμενοι της ΚΕΔΕ, σε σχετική ανακοίνωσή τους, διατυπώνουν την ανησυχία τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «που θα διπλασιάσει το προσωπικό του "νέου Οργανισμού" και κατά συνέπεια τις δαπάνες λειτουργίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν

epoli.gr