Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ Η ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Συνεδριάζει στις 13:30 μμ στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με δεδομένη την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα διαμορφώνονται ως εξής:
-Δεν έχουν βρεθεί τα ονόματα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ για να συμπληρωθεί η λίστα των 12.500 «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία για ηλεκτρονική απογραφή λήγει τη Δευτέρα και όσοι δεν απογραφούν θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία.
-Η Τρόικα απορρίπτει το αίτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για παράταση λίγων στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, άλλων 12.500 το Δεκέμβριο.
-Σε σχέση με τη δεύτερη λίστα των 12.500 «διαθεσιμότητας» δεν έχει γίνει σοβαρή προεργασία, δεν προχωρά η αξιολόγηση των δομών στους ΟΤΑ και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ καταγράφεται απροθυμία από τους περισσότερους υπουργούς να «δώσουν» κόσμο λόγω πολιτικού κόστους.
-Η Τρόικα δεν αναγνωρίζει ως απολυμένους όσους θα αποχωρήσουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, ως προς την αναδιάρθρωση των οποίων, άλλωστε, δεν υπάρχει συμφωνία.
-Η Τρόικα δεν αναγνωρίζει ως απολυμένους τους συμβασιούχους που μένουν στη θέση τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους με ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
-Υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, 2.000 απολύσεις εφόσον συμπεριληφθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ.
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργείται με την απαίτηση για μέτρα 2 δισ ευρώ το 2014, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Βουλευτές της ΝΔ ζητούν σκλήρυνση στάσης απέναντι στη Τρόικα, παρόλο που στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Αντιλαμβάνονται, όμως, ότι τα όρια της κοινωνικής αντοχής έχουν ήδη εξαντληθεί και αυτό από μόνο του παράγει πολιτικές εξελίξεις.

aftodioikisi.gr