Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΝΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α





Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΝΕΝ) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι Ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» πλοιοκτησίας Αλέξανδρου Αγούδημου οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένους μισθούς από 3 – 6 μήνες.

Ήδη το πλοίο από 1/9/2013 λόγω επίσχεσης εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληρώματος δεν εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η πλοιοκτησία της εταιρίας όχι μόνο δεν καταβάλλει τους δεδουλευμένους μισθούς του πληρώματος που ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ αλλά στην ουσία εγκατέλειψε πλήρως τους Ναυτεργάτες.

Ταυτόχρονα επιδίωξε σε συνεργασία με άλλη Ναυτιλιακή εταιρία να κλείσει συμφωνία ναύλωσης του πλοίου χωρίς την εξόφληση του πληρώματος και με την απαίτηση να κλείσει το ναυτολόγιο, να απολυθούν οι Ναυτεργάτες χωρίς να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί.

Πρόκειται για μια άθλια και απάνθρωπη συμπεριφορά που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας και την στιγματίζει ανεπανόρθωτα στην συνείδηση του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Η παράνομη μεθόδευση για κλείσιμο του ναυτολογίου χωρίς την εξόφληση των Ναυτεργατών απέτυχε χάρις στην ενότητα και την αποφασιστικότητα του πληρώματος, της ΠΕΝΕΝ και άλλων Σωματείων.

Στην συνέχεια η εταιρεία ενεργώντας εκδικητικά διέκοψε την τροφοδοσία και την σίτιση των Ναυτεργατών με αποτέλεσμα το πλήρωμα να μένει χωρίς φαγητό για πολλές ημέρες.

Σημειώνουμε ότι χθες φαγητό στο πλήρωμα παρείχε εκκλησία της Ραφήνας……

Οι ευθύνες του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για την κατάσταση αυτή καθώς επίσης για το γενικευμένο φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας σε δεκάδες Ε/Γ πλοία είναι τεράστιες αφού έως τώρα εξαντλεί το ρόλο και την αρμοδιότητά του σε παραινέσεις προς τους παρανομούντες εφοπλιστές δηλώνοντας δημόσια σε συνέντευξή του ούτε λίγο ούτε πολύ «ότι δεν είναι δική του δουλειά η εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών των ναυτικών».

Πρόκειται για απύθμενη πρόκληση, το θράσος, η αλαζονεία και η στάση που επιδεικνύει ως τώρα στο τεράστιο κοινωνικό αυτό πρόβλημα η ηγεσία του ΥΝΑ και οι υπηρεσίες του οι οποίες (όπως και στα άλλα ναυτεργατικά προβλήματα) αδιαφορούν και ταυτίζονται απόλυτα με την τυχοδιωκτική και ασύδοτη δράση των εφοπλιστών.

Τέλος θέλουμε να καταγγείλουμε την στάση της ηγεσίας της ΠΝΟ η οποία αναλώνεται σε έγγραφα διαμαρτυρίας, χωρίς να αναλαμβάνει καμιά ουσιαστική δράση για τα οξύτατα ναυτεργατικά προβλήματα τα οποία συνεχώς διογκώνονται από την εφοπλιστόδουλη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική του ΥΝΑ.

Είναι ντροπή και κατάντημα για την ηγεσία της ΠΝΟ και ειδικότερα του Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών – φορέας που πληρώνουν με το υστέρημά τους και την εισφορά τους οι εν ενεργεία Ναυτεργάτες - και είναι μέσα στους σκοπούς της η βοήθεια και η συνδρομή σε ανήμπορους ναυτικούς.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει από τους εγκαταλειμμένους Ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α». Εξ άλλου κατά το παρελθόν η Εστία Ναυτικών στήριξε και ενίσχυσε χιλιάδες άνεργους, με έκτακτα επιδόματα κάλυψε περιπτώσεις εγκαταλειμμένων πληρωμάτων ακόμη και η ίδια η ΠΝΟ έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Από αυτή την άποψη δεν δικαιολογείται η αδράνεια και πολύ περισσότερο η άρνηση του Γ.Γ της ΠΝΟ που πρέπει να αντιληφθεί ότι η Εστία Ναυτικών δεν είναι ούτε τσιφλίκι ούτε βιλαέτι δικό του………

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ απευθύνεται στις Λιμενικές, Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές και απαιτεί να κινηθούν άμεσα και αποφασιστικά ενάντια στην πλοιοκτήτρια εταιρία επιβάλλοντας ότι προβλέπεται από την ποινική δικονομία για την καταβολή και την εξόφληση των Ναυτεργατών του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» αλλά και όλων των άλλων πλοίων.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος