Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

"ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ"



Την Ελλάδα επισκέφθηκαν Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργου Σταυρακάκη. Στην αποστολή συμμετείχαν η εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κύρια διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μελλοντικό Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα διέπει την Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020, Constanze Krehlη εισηγήτρια της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Maria Irigoyen Perez, και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση που εξετάζει την ικανότητα των Κρατών Μελών να αρχίσουν εγκαίρως και με την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα τη νέα περίοδο προγραμματισμού της Πολιτικής Συνοχής, Derek Vaughan.
Κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά της Ελλάδας, καθώς επίσης και να επισκεφτούν τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, βλέποντας έτσι στην πράξη το πώς τα έργα αυτά μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ανάπτυξη των νησιών και τη ζωή των πολιτών.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η αποστολή των Ευρωβουλευτών βρέθηκε στη Ρόδο όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννη Μαχαιρίδη, και με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την επόμενη ημέρα, η αποστολή μετέβη στη Χάλκη όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Χάλκης, Μιχαήλ Πάτρο, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη Χάλκη, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης, η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου Νήσου Χάλκης, η κατασκευή αποβάθρας στη θέση Κάνια, η αντικατάσταση αποχέτευσης του λιμανιού Εμπορειου, η κατασκευή του Πολυδύναμου Ιατρείου Χάλκης και η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης.

Στη συνέχεια, οι Ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν την Τήλο, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με την Δήμαρχο του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες της αποστολής επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα έργα χρηματοδοτούμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπως ο ΧΥΤΑ Τήλου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Τήλου, οι δρόμοι στην περιοχή Λιβάδια, όπου έχουν βελτιωθεί με τη συνδρομή των Διαρθρωτικών Ταμείων,  και το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων σκουπιδότοπων στις θέσεις Καβαλλάρια, Συκιας Βουνί και Πόρτες. 

Η αποστολή διανυχτέρευσε στην Τήλο και την επόμενη ημέρα συνέχισε την περιήγηση της στα διάφορα έργα. Επίσης, διεξήγαγε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Νισύρου, Νικόλαο Καρακωνσταντίνο. Η επίσκεψη της αποστολής των Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση με θέμα "Πολιτικές της ΕΕ για τις νησιωτικές περιοχές" που διεξήχθη στη Τήλο.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε Χάλκη και Τήλο, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους μαθητές που είχε προσκαλέσει ο Γιώργος Σταυρακάκης στις Βρυξέλλες, στις 18-20 Σεπτεμβρίου, με τους οποίους και συνομίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που ζουν στα μικρά νησιά αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αποστολής, η Constanze Krehl έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η επίσκεψή μας στα μικρά νησιά της Ελλάδας μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που σχετίζονται με τη διαβίωση σε μια περιοχή που είναι απομακρυσμένη από το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ότι τα χρήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, πάνε σε αναγκαία και χρήσιμα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Από τη μεριά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στηρίζουμε και επικροτούμε το έργο των τοπικών και περιφερειακών αρχών και αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι στη προσεχή περίοδο προγραμματισμού -που ξεκινά σε λίγους μήνες- η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταφέρει να συμπεριλάβει στους κανονισμούς για τα μελλοντικά Διαρθρωτικά Ταμεία διατάξεις που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών».   

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε: «Κοινή αίσθηση που αποκομίσαμε όλοι οι Ευρωβουλευτές μέλη της αποστολής μετά τις συναντήσεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, τους παραγωγικούς φορείς και από τις επί τόπου επισκέψεις στα αντίστοιχα έργα, είναι ότι, παρά τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα και τις προκλήσεις που συνδέονται με τη νησιωτικότητα, οι νησιωτικές περιοχές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρολό στη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα, μέσω της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων. Πιστεύω ότι έγινε περισσότερο από ξεκάθαρο σε όλες τις συναντήσεις ότι εμείς ως Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στηρίζουμε έμπρακτα, στο πλαίσιο του νομοθετικού μας έργου, την οποιαδήποτε προσπάθεια, η οποία θα συνεισφέρει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια τέτοια αναπτυξιακή πορεία και θα βοηθήσει όλες τις περιφέρειες, και δη τις νησιωτικές, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα διαθέσιμα κονδύλια. Εναπόκειται πλέον σε όλους μας, και ιδιαίτερα στους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς- που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του τόπου τους- να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη χρηματοδότηση από τα νέα ΕΣΠΑ».

Τέλος, στην αποστολή συμμετείχε και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για θέματα νησιωτικής πολιτικής, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος τόνισε: «Η νησιωτικότητα δεν πρέπει να είναι απλά και μόνο μια έννοια που αναϕέρεται σε κείμενα και αποϕάσεις. Είναι μια πραγματικότητα, είναι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν εργάζονται και δημιουργούν στα νησιά και θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν, με αξιοπρέπεια και προοπτική. Κοινωνική συνοχή υπάρχει, όταν οι εθνικές και πολύ περισσότερο οι ευρωπαϊκές πολιτικές συμβάλλουν θετικά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική  πρόοδο των πολιτών ακόμη και του πιο δυσπρόσιτου νησιού, στο πιο απομακρυσμένο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».