Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΕΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ , ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων
Με την αποστολή των τελευταίων λογαριασμών της ΔΕΗ, καταλογίζεται και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όμως, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ακινήτων στα χωριά της βόρειας και της νότιας Χίου, γιατί ο συντελεστής που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνον του προηγούμενου τέλους, του ΕΕΤΗΔΕ και άρα, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για το ΕΕΤΑ είναι αυξημένα.
Επιπλέον, στη Χίο ισχύει μεικτό σύστημα  προσδιορισμού αξίας ακινήτων, με τα χωριά να έχουν συντελεστή 3 και με βάση αυτόν, προσδιορίζεται το ποσό του ΕΕΤΑ που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Παρά ταύτα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα χωριά της Χίου, με έκπληξη είδαν στους λογαριασμούς τους πολύ μεγαλύτερους συντελεστές, παρά το γεγονός ότι η τιμή εκκίνησης στις περιοχές αυτές έχει οριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Εφορίας, αυτό αναλογεί σε συντελεστή 3.
Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 4021/2011 (ΦΕΚ 218 Α), στο άρθρο 53, προβλέπεται, ειδικά, για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και δεν έχει υπολογιστεί το τέλος του άρθρου 24 του νόμου 2130/1993, συντελεστής ειδικού τέλους 3.
Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί ότι το ΕΕΤΑ θα ήταν περίπου 15% μειωμένο από το ΕΕΤΗΔΕ. Ωστόσο, για τη Χίο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και αντί για μείωση υπάρχει αύξηση σε ποσοστό περίπου 65%, αφού ο συντελεστής από 3 έγινε 5.
Οι ιδιοκτήτες απευθύνονται στο Δήμο Χίου, κάνοντας ενστάσεις, για να τροποποιηθούν τα στοιχεία που δίνονται από το Δήμο στη ΔΕΗ, και να διορθωθούν τα λάθη. Η αναστάτωση και η σύγχυση που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.       Έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής ζώνης για τη Χίο, στην οποία οφείλεται η αύξηση του συντελεστή, σύμφωνα με τον οποίο προσδιορίζεται ο ΕΕΤΑ; Εάν, ναι, υπάρχει σχετική εγκύκλιος;
2.       Για ποιους λόγους δεν εφαρμόζεται για το ΕΕΤΑ, η ίδια διαδικασία που ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ;
3.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ στη Χίο;

18 Οκτωβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Τριαντάφυλλος