Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

KEΔΕ : ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΑΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"




Tην άμεση προκήρυξη μίας νέας φάσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ζητά η ΚΕΔΕ από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, με δεδομένο ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 14 υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του 100% των προϋπολογισμών των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ για κατάργηση της συμμετοχής των δήμων με ποσοστό 30%.
Επί της ουσίας η ΚΕΔΕ ζητά την τροποποίηση της πρόσκλησης ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ως προς τη χρηματοδότηση και τις προθεσμίες υποβολής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους δήμους, που δυσκολεύονταν να καλύψουν την απαιτούμενη ίδια συμμετοχή (30%) για την υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων εξοικονόμησης ενέργειας, να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι τόσο η ΚΕΔΕ όσο και μεμονωμένα οι δήμοι της χώρας είχαν θέσει κατ΄επανάληψη ως θέμα τη δυσκολία εξεύρεσης πόρων για την ίδια συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Πράγμα που επιβεβαιώνει άλλωστε και το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση όλοι οι δικαιούχοι δήμοι και ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης, σε επίπεδο υποβολής αιτήσεων, να μην καλυφθεί.


Όπως σημειώνεται στο γραπτό αίτημα – επιστολή της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη μετά την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων προϋπολογισμών των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά «για λόγους ίσης μεταχείρισης και ίσου ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι οι πόροι που είχαν προβλεφθεί για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ δεν θ’ απορροφηθούν, την άμεση προκήρυξη μίας νέας φάσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ τροποποιώντας ουσιαστικά τη πρόσκληση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ ως προς τη χρηματοδότηση και τις προθεσμίες υποβολής ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους Δήμους να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης».
Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά την επιτάχυνση της αξιολόγησης του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ καθώς σ’ ένα μικρό ποσοστό Δήμων έχουν αποσταλεί έως σήμερα αποφάσεις ένταξης.

«Θεωρούμε ότι η συνολική αντιμετώπιση του θέματος θα επιταχύνει την υλοποίηση των ενταγμένων προγραμμάτων θα εδραιώσει το αίσθημα της ίσης μεταχείρισης εξασφαλίζοντας την ανταπόκριση του συνόλου των Δήμων σ’ ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας μας και της αυτοδιοίκησης πρόγραμμα» καταλήγει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.