Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του Προγράμματος «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης κ. Νάσος Γιακαλής απέστειλε νέα επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Γ. Γιαννούση, με τις επισημάνσεις του για την αποδοτικότερη υλοποίηση του προγράμματος.

Αναλυτικότερα, ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του, αναφέρθηκε στα εξής:

«Κύριε Γενικέ,
Έχοντας στην διάθεση μας  σαφή εικόνα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του Προγράμματος «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης , Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» για την Περιφέρεια μας, επιτρέψτε μου τις παρακάτω επισημάνσεις:
·      Οι προτάσεις  υφιστάμενων επιχειρήσεων στους τομείς  «Μεταποίηση» και «Εμπόριο – Υπηρεσίες»  καλύπτονται από την αρχική κατανομή δημόσιας δαπάνης
·      Αντίθετα η αρχική κατανομή δημόσιας δαπάνης για υφιστάμενες επιχειρήσεις στον Τουρισμό καλύπτει το 45% περίπου των επενδυτικών σχεδίων που μετά την  αξιολόγηση περιλαμβάνονται στους τελικούς πίνακες κατάταξης ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις  μόλις το 32%.
Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου  αναγνωρίζει στο εκδηλωμένο ενδιαφέρον των Τουριστικών επιχειρήσεων τον ιδιαίτερο δυναμισμό ενός τομέα σε αναζήτηση νέων κατευθύνσεων και τεχνικών αξιοποίησης των μεγάλων δυνατοτήτων των νησιών μας  που σχετικά πρόσφατα αλλά  δυναμικά επανακαθορίζουν τα πλεονεκτήματα  της συνοριακής τους ταυτότητας.
Από την άλλη μεριά  μας ικανοποιεί ιδιαίτερα  η πραγματικότητα της ύπαρξης των 187 προτάσεων των νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε  προωθώντας  τη νέα αυτή επιχειρηματικότητα   χωρίς να στερήσουμε από κανένα την δυνατότητα να τολμήσει στη δύσκολη εποχή μας και στο ιδιαίτερο περιβάλλον της νησιωτικότητας.
Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε   ότι πρέπει να επιτρέψουμε την υλοποίηση όλων των προτάσεων που καλύπτουν  τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα στους παραπάνω τομείς και παρακαλώ :
 α) για την μεταφορά των πλεοναζόντων πόρων από τις θεματικές ενότητες της Μεταποίησης και του Εμπορίου – Υπηρεσιών για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στους τομείς του  Τουρισμό και των Νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων
 β) για την δέσμευση της αναγκαίας δημόσιας δαπάνης συνολικού ύψους 33.000.000€ με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Β.Αιγαίου έχει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες να καλύψει κάθε υπέρβαση που είναι πιθανόν να προκύψει κατά την υλοποίηση.
Προσδοκώντας  να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την εφαρμογή του Προγράμματος για την Περιφέρεια  χωρίς να διακινδυνεύσουμε την επιστροφή πόρων,       νομίζουμε ότι πρέπει να (α) δρομολογηθούν άμεσες ενέργειες αναφορικά με τις κατευθύνσεις ελέγχου ώστε να αποτελέσει κριτήριο επιτυχούς υλοποίησης των επενδύσεων ο προσανατολισμός της έντασης ενίσχυσης σε επιλέξιμες δραστηριότητες και (β) να ενημερωθούν έγκαιρα οι φορείς για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους με σεβασμό στις κανονιστικές διατάξεις του Προγράμματος.  Η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτή.
Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για το προσωπικό σας ενδιαφέρον αλλά και την αποδοτική συνεργασία των Υπηρεσιών σας που έφεραν σε πέρας ένα δύσκολο έργο σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα. Προσδοκούμε στην ανταπόκριση σας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση».