Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» υπέβαλλε και επίσημα τη Παρασκευή 15/11 αίτημα για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας μετά από μακροχρόνια προσπάθεια. Αυτό έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Συνάντηση της Επιτροπής Προγραμματισμού στην Καβάλα,  στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιες Εθνικές Αρχές όλων των χωρών που συμμετέχουν. Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησαν ο Εκτελεστικός της Γραμματέας κ. Παναγιώτης Καπάρας ο οποίος είχε και το συντονισμό όλων των ενεργειών που προηγήθηκαν και το στέλεχος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Κουλαγίνης.
Είχε προηγηθεί αποστολή υλικού με το οποίο αναδείχθηκε η ιστορική σχέση των νησιών μας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και η συμβολή της Περιφέρειας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Στο πρόγραμμα αυτό το συνολικό ύψος του οποίου αναμένεται να ανέλθει ίσως και πάνω από τα 28 εκ. ευρώ  συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες και περιοχές

  • Βουλγαρία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα (Περιφέρειες  Severoiztochen, Yugoiztochen)
·             Ρουμανία με τις Νοτιοανατολικές της Περιφέρειες
·             Τουρκία με τη Κωνσταντινούπολη και όλες τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τη Τραπεζούντα
·             Ουκρανία με τις περιοχές της Οδησσού, του Νικολάγεφ, του Ντόνετσκ και της Μαριούπολης μέχρι την Αζοφική Θάλασσα
·             Γεωργία – όλη η χώρα
·             Αρμενία -  όλη η χώρα
·             Μολδαβία -  όλη η χώρα
·             Αζερμπαϊτζάν - όλη η χώρα
·             Ελλάδα – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Οι θεματικές προτεραιότητες του Προγράμματος κατά τη τρέχουσα περίοδο είναι
Προτεραιότητα 1 : Υποστήριξη των Διασυνοριακών Συνεργασιών που θα συντελούν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όπως δημιουργία και ανάπτυξη εμπορικών δικτύων, τουριστική ανάπτυξη, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων και ανάπτυξη της συνεργασίας σε επίπεδο δημοσιών φορέων (περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια κ.λ.π.)
Προτεραιότητα 2 : Συνεργασία και ανάπτυξη κοινών δράσεων στο τομέα του Περιβάλλοντος
Προτεραιότητα 3 : Υποστήριξη δημιουργίας και ανάπτυξης δικτύων και συνεργασιών στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα (π.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες μεταξύ Πανεπιστημίων).
Το Πρόγραμμα κατά τη νέα περίοδο δεν έχει καθοριστεί επακριβώς αλλά οι δράσεις δεν αναμένεται να διαφέρουν κατά πολύ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και μετά την παρουσίαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από την κ. Σωτηροπούλου της Διαχειριστικής Αρχής INTERREG, οι περισσότερες χώρες έλαβαν το λόγο και εκφράστηκαν θετικά για την προοπτική συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καταβάλει συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για την καλλιέργεια οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων με χώρες του εξωτερικού προκειμένου να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών μας. Η συμμετοχή της δε, στο πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί καταρχήν μια μεγάλη επιτυχία των νησιών μας διότι αυξάνεται η προοπτική χρηματοδότησης των νησιών μας, αφού η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γίνεται επιλέξιμη σε ένα πρόγραμμα που το συνολικό του ύψος είναι πολύ μεγάλο (περίπου 28 εκ. ευρώ).
Στο πλαίσιο της συμμετοχής αυτής θα αναπτυχθούν συστηματικά συνεργασίες τόσο στο επίπεδο δημοσίων φορέων, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικό, με φορείς και επιχειρήσεις από τη Κωνσταντινούπολη και όλη τη τεράστια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Τραπεζούντα.
Επίσης θα δοθεί η ευκαιρία ανάπτυξης (επιχειρηματικών, πολιτιστικών εκπαιδευτικών) σχέσεων με τη μεγάλη χώρα της Ουκρανίας με την οποία η χώρα μας συνδέεται με μακραίωνους δεσμούς (ειδικά με τη της Χίο). Ανάλογοι δεσμοί και ευκαιρίες για συνεργασίες υπάρχει η προσδοκία ότι θα αναπτυχθούν και με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Αρμενία, δεδομένου ότι ζουν εκεί χιλιάδες νέοι συμπολίτες μας που κατάγονται από αυτές τις χώρες και αποτελούν γέφυρα συνεργασίας και φιλίας. Τέλος για πρώτη φορά θα υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα εξαιρετικά πλούσια και με αναπτυγμένη αγορά.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε αναφορικά με το πρόγραμμα.
«Η δυνατότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για πρόσβαση στο πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη αυτή με συντονισμένες ενέργειες και επίπονες προσπάθειες. Είναι σημαντική γιατί τα πεδία που δραστηριοποιείται το πρόγραμμα, εφαρμόζουν ιδανικά στις ανάγκες των νησιών και των πολιτών μας, ειδικά από την στιγμή που προωθούνται μέσω αυτού τα αγροτικά μας προϊόντα, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η έρευνα. Με τη δρομολόγηση του προγράμματος της «Μαύρης Θάλασσας», αλλά και του νέου «MED» και των άλλων προγραμμάτων «INTERREG», θεωρώ ότι δημιουργούμε ένα σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια για την Περιφέρεια, αλλά και τους φορείς των νησιών μας, ενδυναμώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξής μας. Από τη συμμετοχή μας όμως σε τέτοια προγράμματα, ερχόμαστε και σε επαφή με χώρες και περιοχές, που αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξουν ξανά εμπορικοί δρόμοι που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν από μεγάλη επιτυχία για την οικονομία των νησιών μας».