Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ


Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στον δυσκολότερο γύρο διαπραγμάτευσης μετά την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Παρόλα αυτά και παρά την απόκλιση στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2014, εκφράζουν αισιοδοξία ότι τελικά θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός που θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τους πιστωτές. Το «κλειδί», κατά τις ίδιες πηγές, βρίσκεται στοΔημόσιο. Ειδικότερα:
-Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα παραλάβουν την τελική λίστα με τις 12.500 διαθεσιμότητες του Σεπτεμβρίου στην οποία, λογικά, θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ που λείπουν.
-Θα ενημερωθούν για το σχέδιο της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟόπου απασχολούνται 2.200 εργαζόμενοι. Η Τρόικα ζητά λουκέτο και απόλυση όλου του προσωπικού, η κυβέρνηση προωθεί ηπιότερη λύση.
-Θα συζητήσουν για τις 4.000 απολύσεις που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους, με την ελληνική πλευρά να ζητά να συμπεριληφθούν συμβασιούχοι που παραμένουν στις θέσεις τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και θα βρεθούν στην έξοδο με νομοθετική παρέμβαση.
-Θα ακούσουν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου εκεί όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται (εδικά σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα).
-Θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή ακριβώς επειδή υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των πιστωτών.
«Εάν βρεθεί λύση στα θέματα που αφορούν στο Δημόσιο, θα βρεθεί λύση σε όλα» λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές για να περιγράψουν την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

aftodioikisi.gr