Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Να καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ε.Ο.Κ.Ε.) και, ιδιαιτέρως, τον κ. Ντάση. Να του ευχηθούμε ν' αναλάβει με το καλό τα καθήκοντα του Προέδρου και να εκπροσωπήσει επιτυχώς και τη χώρα μας και τους εργαζόμενους στον φορέα αυτό.

Κύριε Πρόεδρε, περιγράψατε μια κακή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιγράψατε και προβήκατε σε μια διαπίστωση, η οποία είναι νομίζω κοινή παραδοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, χαρακτηρίζεται από ασυμμετρίες και ανισορροπίες. Ασυμμετρίες και ανισορροπίες, όμως, οι οποίες επιδεινώνονται όσο συνεχίζεται αυτή η υφεσιακή πολιτική σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση, κύριε Πρόεδρε, στις χώρες του Νότου και της περιφέρειας ότι δεν υπάρχει απλά ανεργία των νέων, υπάρχει γενικά μεγάλη ανεργία. Δεν υπάρχει απλά φτώχεια, υπάρχει φτώχεια ακόμη και μέσα στην εργασία. Δεν υπάρχει απλά μια ανασφάλεια, υπάρχει σήμερα ένα σύγχρονο πρεκαριάτο, δηλαδή νέοι άνθρωποι σε ανασφαλείς συνθήκες εργασίας, οι οποίοι βιώνουν στην πραγματικότητα την ακραία κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορούμε, όμως, να μένουμε απαθείς. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ν' αφήνει να εξελίσσεται αυτές τις μέρες, αυτή την εποχή, αυτή την ιστορική στιγμή, κάτι πρωτοφανές, η διαμόρφωση για πρώτη φορά, απ' άκρου σ' άκρο στην Ένωση, μιας νέας γενιάς, της πρώτης νέας γενιάς, που δεν ταυτίζει τις προσδοκίες της, την προοπτική της, τις ελπίδες της με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αντιθέτως, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βλέπει προβλήματα, βλέπει απαισιοδοξία, βλέπει απόγνωση. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις πολλές και ωραίες διαπιστώσεις, ν' απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό, συγκεκριμένο, στοχευμένο. Αυτός ο τρόπος, όμως, πρέπει να δίνει χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί, απέναντι στην αντιευρωπαϊκή τάση, απέναντι στο αντιευρωπαϊκό μέλλον, απέναντι στους νέους και στους παλιούς διχασμούς πρέπει η Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας προφανώς τα στερεότυπα, να ενοποιήσει ξανά τους λαούς της και να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ευημερίας.

Για να υπάρξει αυτό το πλαίσιο ευημερίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να υπάρξει πρώτα απ' όλα ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης. Δηλαδή, να δημιουργηθούν σταθερές συνθήκες επένδυσης, σταθερές συνθήκες οικονομίας, για να έχουμε σταθερές και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης. Για να γίνει αυτό, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση τόσο των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των νέων ανθρώπων - συμπεριλαμβάνονται εκεί και οι εταιρείες start up, δηλαδή οι εταιρείες καινοτομίας – όσο, όμως, και η ενίσχυση ενός καινοτόμου πρωτογενούς τομέα. Να μπορέσουμε ξανά να επενδύσουμε με φαντασία, με όραμα, αλλά και με εργαλεία στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος τα έχει ανάγκη πραγματικά. Και, φυσικά, να επενδύσει ξανά η Ε.Ε. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνηθίζουμε κοινότοπα να ορίζουμε ως τη «ραχοκοκαλιά» της ευρωπαϊκής μας οικονομίας. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχόληση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον αξιοποίησης των δεξιοτήτων των νέων, ενός νέου αίματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια ήπειρο που πάσχει από γήρας και που έχει ανάγκη από νέες ιδέες, από ενίσχυση της παρουσίας της νέας γενιάς, όχι μόνο στον εργασιακό, αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα.

Νομίζω ότι σ' αυτή την κατεύθυνση είναι θετική η πρωτοβουλία της εγγύησης για τη νέα γενιά, είναι θετικά τα προγράμματα το οποία μιλούν για συμβουλευτική, για είσοδο των νέων στην απασχόληση, είναι θετική, ακόμα, η κινητικότητα των νέων.

Και χρειάζεται κάτι ακόμα. Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 δίπλα στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, παράλληλα με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, που ελέγχει δημοσιονομικά τους στόχους κάθε χώρας, ένα κοινωνικό εξάμηνο, ένα αναπτυξιακό εξάμηνο, το οποίο θα ελέγχει την κάθε χώρα σχετικά με την επίτευξη των κοινωνικών στόχων που θέτει η Στρατηγική Ευρώπη 2020. Ένα κοινωνικό εξάμηνο που θα κατοχυρώνει στην πράξη τις προσδοκίες και θα επιτυγχάνει να ελέγχονται οι χώρες, να ελέγχονται οι κυβερνήσεις για την επίτευξη των κοινωνικών δεικτών.


Ευχαριστώ πολύ.»