Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΗ 19η ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ο Βουλευτής Χίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Κωστής Μουσουρούλης, εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία στη 19η Σύνοδο των επικεφαλής των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
(ΕΛΚ), που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου H
erman Van Rompuy, του Προέδρου του ΕΛΚ Ευρωβουλευτή Joseph Daulκαθώς και των Επιτρόπων βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας AntonioTajani και εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Michel Barnier.

O Βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ημερησίας διάταξης, συσχετίζοντας το ζήτημα των Τουρκικών προκλήσεων στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και άλλες περιπτώσεις, επισημαίνοντας τη σημασία των εθνικών συμφερόντων στη συγκρότηση του «κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος». Ο κ. Μουσουρούλης τοποθετήθηκε και στο θέμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ), τονίζοντας πως «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι όσο μεγάλες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, εξασθενισμένες οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας, δεν μπορούν να ωφεληθούν από αυτές το ίδιο με άλλες χώρες». Οι μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές, η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας μεγάλη, η ανάγκη για ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερη, όλα αυτά προϋποθέτουν όμως, όπως ανέφερε, «ισορροπία και αλληλεγγύη».

Επίσης, παρουσίασε τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας: αναφορικά με την ανάπτυξη και απασχόληση, τονίζοντας πως «χωρίς αποφασιστικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις σε τομείς μεγάλων δυνατοτήτων για ανάπτυξη και απασχόληση, η Ευρώπη θα μοιάζει σαν να υφαίνει τον ιστό της Πηνελόπης». Για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, σχολίασε πως είναι απαραίτητες προϋποθέσεις η οικονομική αλλά και κοινωνική συνοχή, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης του ανερχόμενου ευρωσκεπτικισμού, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες για τα σύνορα, τη μετανάστευση και κινητικότητα.

Ο Κωστής Μουσουρούλης, έκλεισε με την εξίσου σημαντική για τη χώρα μας προτεραιότητα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ), υπογραμμίζοντας τέλος πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει για 5η φορά την Προεδρία του Συμβουλίου, ασκώντας με επιτυχία το θεσμικό της ρόλο και συνδράμοντας στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ε.Ε.