Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

KINHMΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ : "ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ" - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/12/2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 20.30

Μαθήματα ενηλικίωσης
(The Sessions)

Κομεντί/ Η.Π.Α./ 2012/ 95’
Σκηνοθεσία: Μπεν Λιούιν
Σενάριο: Μπεν Λιούιν, Μαρκ Ο’ Μπράιεν
Πρωταγωνιστούν: Τζον Χοκς, Έλεν Χαντ, Γουίλιαμ Μέισι

Ο δημοσιογράφος και ποιητής Μαρκ Ο’ Μπράιεν ζει καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, καθώς σε ηλικία 6 ετών προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Στα 38 του χρόνια αποφασίζει να χάσει την παρθενιά του και αφού συμβουλεύεται τον ιερέα εξομολογητή του, απευθύνεται σε μια επαγγελματία θεραπεύτρια του σεξ. 
Η ταινία είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του δημοσιογράφου και ποιητή Μαρκ Ο’ Μπράιεν που έμεινε παράλυτος ήδη από την παιδική του ηλικία. Ο ίδιος, το 1990, δημοσίευσε στο περιοδικό “The Sun” ένα δοκίμιο (“On Seeing a Sex Surrogate”) σχετικά με τις εμπειρίες του με την ειδική θεραπεύτρια του σεξ Σέριλ Κόεν Γκριν, πάνω στο οποίο δομήθηκε το σενάριο της ταινίας. 
Το φιλμ του Μπεν Λιούιν παρουσιάζει τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Μαρκ και τη Σέριλ σε μια σειρά από συνεδρίες που στοχεύουν να ξεκλειδώσουν τη σεξουαλικότητα του πρώτου. Η ιστορία δίνεται  με χαρακτηριστική ευθύτητα και χιούμορ. Συγκινεί, χωρίς να γίνεται μελό, και με μαεστρία αποφεύγει τη μεμψιμοιρία και τον οίκτο για τον ήρωα που ζει εγκλωβισμένος μέσα στο ίδιο του το σώμα. Ανάγκες συναισθηματικές και σωματικές, φόβοι και ερωτηματικά τίθενται στο προσκήνιο από έναν άντρα που δεν διστάζει να διεκδικήσει από τη ζωή αυτά που του ανήκουν. Έτσι η ταινία γίνεται ένας ύμνος στον άνθρωπο και την ανάγκη του για ζωή και αγάπη. 
Ο σκηνοθέτης, έχοντας κι ο ίδιος προσβληθεί από  πολιομυελίτιδα στην παιδική του ηλικία, δεν φοβάται να καταπιαστεί με ένα θέμα δύσκολο, το οποίο μεταχειρίζεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σεβασμό. Επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη 17 χρόνια μετά από την τελευταία του ταινία (!) και χαρίζει στο κοινό μια γλυκόπικρη ανθρώπινη ιστορία. 
Οι πρωταγωνιστές Τζον Χοκς (υποψήφιος για Όσκαρ Β’ αντρικού ρόλου «Στην Καρδιά του Χειμώνα») και Έλεν Χαντ (Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου στην ταινία «Καλύτερα δεν γίνεται») κέρδισαν το κοινό και τους κριτικούς με τις εξαιρετικές τους ερμηνείες. Παράλληλα ο Γουίλιαμ Μέισι υποδύεται άψογα τον καθολικό ιερέα που στέκεται στο πλάι του Μαρκ.

 Τα «Μαθήματα Ενηλικίωσης» έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Σάντανς του 2012 όπου κέρδισαν το Βραβείο Κοινού και το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για τη συνολική ερμηνεία του καστ. Επίσης έλαβαν μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου (Έλεν Χαντ) και δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (Α’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου Ρόλου).