Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΕΑ





Τις δυνατότητες για την  καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) ανέπτυξε χθες σε ειδική εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Στέφανος Κομνηνός στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, παρουσία πλήθους μικρομεσαίων επιχειρηματιών. 

Το Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία περνούν πλέον υποχρεωτικά όλες οι συμβάσεις του Δημοσίου για προμήθεια αγαθών, λήψη υπηρεσιών κ.λπ. αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμών, καλύπτοντας ηλεκτρονικά και με χρήση ψηφιακής υπογραφής όλα τα στάδια που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ενώ  προσφέρει ακόμη και ηλεκτρονική διαβούλευση κατά την κατάρτιση των προκηρύξεων (σχόλια και παρατηρήσεις υποβάλλονται στο διαδικτυακό τόπο www.promitheus.gov.gr, στο πεδίο «Διαβουλεύσεις»).

Από 1/1/14 όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα καταχωρίζουν  υποχρεωτικά μέσω της διαδικτυακής πύλης του Συστήματος, για κάθε δημόσια σύμβαση, τα στοιχεία που αφορούν: στο πρωτογενές αίτημα, στην έγκριση, στη  διακήρυξή, στη συμβασιοποίηση  και στις σχετικές πληρωμές που πραγματοποιούνται για την υλοποίησή της. Ο  επιχειρηματικός κόσμος που παρακολούθησε την παρουσίαση, έδειξε έντονο ενδιαφέρον με τις καίριας σημασίας ερωτήσεις αλλά και εύλογες απορίες του, καθώς πρόκειται για ένα Σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας το οποίο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης και διαφάνειας.

«Η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση με πολύ μεγάλα οφέλη για το κράτος, τις επιχειρήσεις και το σύνολο των φορολογουμένων. Έστω και τώρα, η χώρα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ένα βήμα μπροστά, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Με αυτόν τρόπο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα μπορούν να παρακολουθούν και να υποβάλλουν τις προσφορές τους σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας  τους και τα έσοδα των επιχειρήσεων τους», ανέφερε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.


Το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκπαιδευτούν  υπάλληλοι των Επιμελητηρίων, οι οποίοι με την σειρά τους θα παρέχουν χρήσιμες συμβουλές στους επιχειρηματίες μέλη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς είναι η εξασφάλιση ψηφιακής υπογραφής.