Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/1/2014 , ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΤΗΝ ΧΙΛΙΑΝΗ ΤΑΙΝΙΑ "ΝΟ"


Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 118'
Γλώσσα: Ισπανικά
Χώρα: Χιλή, Γαλλία, Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία: Pablo Larraín
Σενάριο: Pedro Peirano, Antonio Skármeta (θεατρικό)
Ηθοποιοί: Gael García Bernal (René Saavedra), Alfredo Castro (Lucho Guzmán), Antonia Zegers (Verónica Carvajal), Luis Gnecco (José Tomás Urrutia), Richard Dreyfuss, Jane Fonda

Το 1988, όταν ο Πινοσέτ ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την προεδρία του στη Χιλή, η αντιπολίτευση αναθέτει σ’ ένα νεαρό μαρκετίστα την καμπάνια της. O Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ υποδύεται υπέροχα  έναν παράτολμο νέο, στέλεχος μιας διαφημιστικής εταιρίας που ηγείται της εκστρατείας ‘ΝΟ’, εναντίον του Πινοσέτ.  O Πάμπλο Λαραΐν ασχολείται για τρίτη φορά με την ιστορία της δικτατορίας στη χώρα του, παίρνει μια αληθινή ιστορία, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφηγείται με λεπτομέρειες το παρασκήνιο μιας διαδικασίας που έφερε πίσω την δημοκρατία στη Χιλή.
 Και όχι ακριβώς παράδοξα, κάνει την πιο αποτελεσματική και πετυχημένη ταινία της φιλμογραφίας του και μαζί την πιο πολιτικά επίκαιρη. Σ’αυτό το καλοζυγισμένο σμίξιμο προσωπικής και επίσημης Ιστορίας κυριαρχούν η κάμερα στο χέρι, το υπέροχο φυσικό φως, η όμορφη λάτιν μουσική υπόκρουση και, κυρίως, το αριστοτεχνικό πάντρεμα των αυθεντικών τηλεοπτικών και μη ντοκουμέντων με το σημερινό φιλμάρισμα, χάρη στη χρήση βιντεοκάμερας του ’80.

Βραβεία:

- Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2013

- Βραβείο Κοινού, 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2012

- Βραβείο C.I.C.A.E. στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Φεστιβάλ Καννών 2012