Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ




Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου ανακοινώνεται ότι δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή φακέλων υποψηφιότητας  προς ένταξη στο καθεστώς του  Μέτρου 112 του Άξονα 1  του Π.Α.Α. 2007-2013 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
Δικαιούχοι του   μέτρου είναι νέοι & νέες (φυσικά πρόσωπα) που είναι κάτω των 40 ετών, μόνιμοι κάτοικοι  της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι  στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά ως αρχηγοί  γεωργικής εκμετάλλευσης  κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του Μέτρου.
Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου θα πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος σε εργασία 0,5 ΜΑΕ (1ΜΑΕ = 1750 ώρες απασχόλησης ανά έτος) και να είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Το ζωικό και μελισσοκομικό  κεφάλαιο πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το σύνολο της εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί για πρώτη φορά σε Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ή και κατά το προηγούμενο έτος και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης ενιαίας δήλωσης και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης προς ένταξη δεν υπερβαίνει, σε κάθε περίπτωση τους 14 μήνες.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο και οφείλουν εντός προθεσμίας 3 ετών από την Απόφαση Έγκρισης να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ να αποκτήσουν επαγγελματική ικανότητα και να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Οφείλουν επίσης, να επιτύχουν το σύνολο των δεσμευτικών τους στόχων όπως την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού (δηλαδή τουλάχιστον 50% του εισοδήματος και της απασχόλησης τους από γεωργικές δραστηριότητες) και να δημιουργήσουν μια οικονομικά βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση .
Για χρονικό δε διάστημα 10 ετών πρέπει να παραμείνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με την ιδιότητα του μερικής τουλάχιστον απασχόλησης γεωργού, διατηρώντας το επίπεδο οικονομικής βιωσιμότητας με το οποίο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.
Επίσης, οφείλουν να υποβάλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ  καθ΄όλη την διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί είναι από 10.000 έως 20.000 ΕΥΡΩ και καθορίζεται από την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας, τον προσανατολισμό της παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στην μελλοντική κατάσταση.
Οι φάκελοι  υποψηφιότητας με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που συντάσσεται και υπογράφεται από Γεωτεχνικό  ή Τεχνολόγο Γεωπονίας  καταθέτονται  σε 2 αντίγραφα (το ένα πρωτότυπο)  καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή και λαμβάνει αριθμό πρωτόσκολου, ως αποδεικτικό υποβολής στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Χίου.
Η υποβολή γίνεται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου από 18.3.2014 έως 16.5.2014.
Ακολουθεί εισηγητική αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου και τελική αξιολόγηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου.
Η Απόφαση Ένταξης Πράξης ή Απόρριψης στο μέτρο γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου.  Η ενίσχυση καταβάλλεται σε 3 το πολύ δόσεις, η πρώτη μετά την υπογραφή της σύμβασης, η  δεύτερη από το επόμενο έτος ένταξης εφόσον έχει αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους που προσδιορίζονται στην Απόφαση Έγκρισης και  η τρίτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμευτικών υποχρεώσεων.
Ολόκληρη την Απόφαση δημοσιοποίησης της 2ης πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και τις σχετικές φόρμες εντύπων, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr. Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την ΚΥΑ 704/2008 η οποία καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου.
Τέλος πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου (κ. Σημηριώτη – κα Αργυρούδη  τηλ. 2271353328, 2271353329).