Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Τσουνάμι 13 επώδυνων ανατροπών στις επικουρικές συντάξεις φέρνει ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ο οποίος είναι έτοιμος και βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας.
Με το νέο Κανονισμό, που παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η «Κυριακάτικη Ε», ενοποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις των παροχών που καταβάλλουν καταστατικά σήμερα τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ και καταργούνται τα καταστατικά τους.
Μειώνονται περαιτέρω οι καταβαλλόμενες συντάξεις από 16% ως 45%, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε πίνακες θνησιμότητας και το συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, καταργούνται οι αναπηρικές συντάξεις και η αναγνώριση πλασματικών χρόνων και περικόπτεται από το 70% στο 50% η σύνταξη λόγω θανάτου.

Πηγή: «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

aftodioikisi.gr