Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο Βουλευτής Ν. Χίου Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προγραμματικής κατεύθυνσης, καθώς οι εθνικές ανάγκες και δυνατότητες είναι ήδη γνωστές, παρά μάλλον, πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης με την έννοια συμβατότητας των ρυθμίσεων και του σχεδιασμού.

Επικροτώντας την εισήγηση του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη διευκόλυνση των νεοεισερχομένων στον αγροτικό τομέα μέσω της κατάργησης εισοδηματικών κριτηρίων και του προαπαιτούμενου της διετούς ασφάλισης στον ΟΓΑ, αναφέρθηκε επίσης και στη θεσμοθέτηση της αγοράς των παραγωγών ζητώντας να συμμετάσχουν σε αυτήν και οι συλλογικοί φορείς των αγροτών.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Κ. Μουσουρούλης, αναφερόμενος στην υποχρέωση των ετεροπαγγελματιών να τηρούν βιβλία για έσοδα άνω των 10.000, ζήτησε να βρεθεί λύση έτσι ώστε η υποχρέωση αυτή να μην επιβαρύνει με γραφειοκρατικά προβλήματα τους καλλιεργητές, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, όπως π.χ. στη Χίο.

Τέλος, ο Βουλευτής υπενθύμισε την υποχρέωση που έχει θεσμοθετηθεί με το ν. 4150/2013 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σύμφωνα με την οποία όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να μελετώνται ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιωτικό χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, εφόσον δε απαιτείται να διαφοροποιούνται αναλόγως.