Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ρίχνει τις μάσκες με την τρίτη εγκύκλιό της για την αξιολόγηση. Εντείνει τον αυταρχισμό μπροστά στην μαζική αντίσταση του εκπαιδευτικού κόσμου.


Το ΔΣ καταδικάζει και καταγγέλει την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συγκυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ προχωρεί στον αυταρχικό κατήφορό της θεωρώντας ότι με το εντέλεσθαι μπορεί να αναστρέψει το αντικειμενικό γεγονός ότι 60 χιλιάδες περίπου εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκαναν κουρελόχαρτα την πολιτική της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
Θεωρεί ότι επιστρατεύοντας τους ωμούς εκβιασμούς και τον αυταρχισμό θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνμημα του κλάδου. Μπροστά στην οργανωμένη αντίσταση των εκπαιδευτικών επισπεύδει την πορεία ιδιωτικοποίιησης της εκπαίδευσης. Βάζει όλα τα μέσα προκειμένου να επιβάλλει τις αντιλαϊκές-αντιεκπιδευτικές επιλογές της καλώντας τους διευθυντές να συγκροτήσουν απευθείας ομάδες εργασίας. Συγκρότηση ομάδων εργασίας με το βούρδουλα, δηλαδή. Πλήρης τραγέλαφος...
Επιβεβαιώνεται η θέση ότι ο ρόλος των στελεχών της εκπαίδευσης, είναι ρόλος εφαρμοστών της κρατικής πολιτικής για την εκπαίδευση μέσα στο σχολείο. Ο αγώνας αντικειμενικά σκληραίνει.
Επιβεβαιώνεται ηθέση του Συλλόγου ότι δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος τρέχει να υλοποίησει τις ταξικές πολιτικές κόντρα στα συφέροντα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών που τις αντιμάχονται από τη μια και από την άλλη κόντρα στα συμφέροντα των εργαζόμενων γονιών που τις υφίστανται (ιδιωτικόκοποίησεις, συμπτήξεις, συγχωνεύσεις, χαράτσια πετρελαίου κλπ).
Επιβεβαιώνεται επίσης η θέση ότι όσο η εξουσία παραμένει σε όσους εξυπηρετούν την αγορά και τη δράση των επιχειρηματιών στην εκπαίδευση, τόσο οι όποιες κατακτήσεις μας θα είναι υπό αίρεση, θα έχουμε να αντιμετωπίζουμε σειρά ελιγμών σε βάρος μας, θα είμαστε σε δύσκολή θέση. Γι’αυτό και οι αγώνες μας πρέπει να μη χάνουν το σταθερό προσανατολισμό μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, με μια εκπαίδευση προς όφελος των αναγκών μας και όχι της καπιταλιστικής αγοράς.
Το σωματείο χαιρετίζει τους συναδέλφους που ασταμάτητα έβαζαν ως και τη Δευτέρα τη δική τους σφραγίδα στις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, δίνονας τα δικά τους μηνύματα για αντίσταση.
Το σωματείο καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να υπερασπίσουν τις απόφασεις των συλλόγων διδασκόντων όπου εκφράστηκε η κοινή διάθεση να μπουν εμπόδια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική συγκυβέρνησης – ΕΕ.
Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια την αξιολόγηση.  Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση να παίρνουμε αποφάσεις άρνησης συγκρότησης ομάδων εργασίας. Η συγκρότηση των ομάδων εργασίας είναι πάντα ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να καταλήξουν σε άρνηση, ψηφίζοντας το σχετικό πρακτικό. Ειδικά σήμερα, μετά από την νέα εγκύκλιο.

Καλούμε τους διευθυντές να μη σπεύσουν να υλοποιήσουν εντολές αντίθετες στις αποφάσεις του κλάδου, αν φυσικά νιώθουν ότι ανήκουν στον κλάδο αυτό. Ακόμα και στην περίπτωση που ορίζει κάποιος διευθυντής ομάδες εργασίας, δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μας. Δεν συμμετέχουμε στις ομάδες. Να μην κουνήσουμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι για την αυτοαξιολόγηση.

Τέλος, καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να πάρουν μέρος στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου να δόσουν αγωνιστική απάντηση που θα μπλοκάρει και τη νέα επιχείρηση τρομοκρατίας και φίμωμασης των εκπαιδευτικών. Καλεί όλους τους συναδέλφους να παρακολουθησουν το έκτακτο ΔΣ του Συλλόγου και τη Γενική Συνέλευση του κλάδου, που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το ΔΣ τονίζει για ακόμα φορά ότι θα παραμείνει σταθερά στο πλευθρό των εργαζομένων εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                      Τσίγκος Στέφανος