Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Το ΔΣ με εργαλείο τους προβληματισμούς των μελών του, που αναπτύχθηκαν στη συνεδρίασή του (Τρίτη 11/3/2014) σχετικά με τις ελλείψεις πετρελαίου προχώρησε:
1.     Σε παρέμβαση στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δ. Χίου την Τετάρτη 12/3/2014, που θα συζητιόταν η χορήγηση του ποσού των 30 χιλιάδων ευρώ για θέρμανση στα σχολεία Αθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμείναμε να μη δοθούν τα υπόλοιπα 15 χιλιαδες ευρώ που αποτελούσαν μέρος του συνολικού ποσού των 45 χιλιάδων ευρώ που είχε αποφασίσει το Δημ. Συμβούλιο Χίου για θέρμανση, στη διαχείριση των δυο ενιαίων σχολιών επιτροπών, αλλά να δοθούν και αυτά για την αγορά πετρελαίου.
Αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε.Π.
Απ’τα 45 χιλιάδες δόθηκαν στα σχολεία της Α βάθμιας και Β βάθμιας 24.300 ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης τονίσαμε ότι το ποσό αυτό αδυνατεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των Νηπιαγωγείων και Σχολείων σε θέρμανση και ότι είναι ούτως ή άλλως μεγάλη η καθυστέρηση στη χορήγησή του.
Επαναλάβαμε τις βασικές θέσεις μας:
Να καλύπτει ο Δήμος Χίου από την αρχή της σχολικής χρονιάς τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων και Σχολείων σε θέρμανση, με δική του ευθύνη και με βάση ένα πλαίσο αρχών το οποίο πρέπει να προετοιμάσει η Δ.Ε.Π.
Α) Τη λειτουργία των μονάδων (κλασσικό και ολοήμερο)
Β) Σε πόσα τετραγωνικά μέτρα αναπτύσσονται τα τμήματα και οι δραστηριότητες των σχολείων – νηπιαγωγείων
Γ) Η κτιριακή κατάσταση των μονάδων
Δ) Τον αριθμό των παιδιών
Δηλώσαμε ότι δεν συφωνούμε με τη λογική διαχείρισης της μιζέριας, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει στα οικονομικά των σχολικών μονάδων. Η λειτουργία των σχολείων είναι κρατική υπόθεση και τα έξοδα λειτουργίας τους πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση να κόψει τις χορηγίες της προς τους έχοντες και κατέχοντες.
2.     Να γίνει συνάντηση του ΔΣ με το Δήμαρχο Χίου για το θέμα της θέρμανσης – λειτουργίας των σχολικών  μονάδων.
3.     Να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων με τον Αντιδήμαρχο και προεδρο της ΔΕΠ κ. Νύχτα την Τετάρτη 19 Μάρτη 2014 και ώρα 13:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (Δημοκρατίας) με θέμα: «Η λειτουργία των Νηπιαγωγείων και η κάλυψη των δαπανών τους».
4.       Το ΔΣ είναι αποφασισμένο να βρεθεί στο πλευρό των συναδέλφων που βιώνουν μαζί με τα παιδιά τις δύσκολες συνθήκες από την έλλειψη θέρμανσης. Σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και όλη την εκπαιδευτικη κοινότητα, προτίθεται να προχωρήσει στην διεκδίκηση των αιτημάτων του με δυναμικό τρόπο.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                      Τσίγκος Στέφανος