Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ράιχενμπαχ: Το θετικό κλίμα στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει

Ως μία δυνάμει θετική καμπή χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας ότι «οι αγορές βλέπουν ότι υπάρχει πολιτική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις».
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι «αυτό το αποτέλεσμα δεν θα ήταν δυνατό αν η κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει με την τρόικα». Παρόλα αυτά η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σκόπελο και ότι ίσως χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο επικεφαλής της Task Force είπε ότι οι δανειστές έχουν «ανταμειφθεί» από την Ελλάδα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά, να μειώσει δραστικά το εργατικό κόστος και να πετύχει την επιστροφή της ανταγωνιστικότητας στα προ του ευρώ επίπεδα.
«Η τρόικα με τις πιέσεις που άσκησε, κράτησε ζωντανή την πορεία των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ράιχενμπαχ.
Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι αυτό το θετικό κλίμα μπορεί να αλλάξει τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το χρήμα είναι ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας. Αυτή τη στιγμή κανείς μπορεί να πει εάν η Ελλάδα θα είχε τη δυνατότητα να βγει μόνη της στις αγορές χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνη. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη θετική της πορεία και τα δυο επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να εισέλθει σε ένα πιο ασφαλή δρόμο».
Το Spiegel σχολιάζει ότι η Ελλάδα ακόμη δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της και ο ίδιος ο Ράιχενμπαχ επισημαίνει ότι έχουν μεν γίνει επαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσες και έχει δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είμαστε σχεδόν στην αρχή ακόμη».

ethnos.gr