Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ 6,3 ΡΙΧΤΕΡ , ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΞΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή εγκλωβισμένους - Τραυματίστηκε ελαφρά Αγγλίδα τουρίστρια στη Λήμνο
- Μέχρι και 7 Ρίχτερ δίνουν το σεισμό κάποια ξένα ινστιτούτα
Κατέρρευσαν εγκατελλειμένα σπίτια, μία εκκλησία, μαντρότοιχοι, αλλά κι ένα στέγαστρο στο Αεροδρόμιο της Λήμνου
- Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από το πέρασμα του εγκέλαδου στη Λήμνο και τη Λέσβο
- "Είμαστε τυχεροί, ο σεισμός ανήκει στο ρήγμα της Ανατολίας, αλλά περιμένουμεμετασεισμούς", τονίζει στο Newsit ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος
- Τουλάχιστον 266 οι τραυματίες στην Τουρκία, όπου πηδούσαν έντρομοι απ΄τα μπαλκόνια

Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτιτούτο και σημειώθηκε στις 12.25 π.μ.
Πολύ μικρό το εστιακό βάθος - Ακολούθησαν μετασεισμοί


Το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου, Σαμοθράκης και Θάσου και το εστιακό βάθος μόλις στα 5 χιλιόμετρα, ενώ όπως τονίζει το γεωδυναμικό ινστιτούτο, ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Ο ένας σημειώθηκε στις 12.31 και ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και ο δεύτερος στις 12.34 και ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ. 
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη χώρα αλλά και στα τουρκικά παράλια και την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 266 άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς λόγω του πανικού που προκλήθηκε πολλοί ήταν εκείνοι που πήδηξαν απο μπαλκόνια.

Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης σε Σόφια και Σκόπια σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με τους σεισμολόγους αναμένεται ένατονη μετασεισμική ακολουθία.

Το βίντεο από την ώρα του σεισμού στη Λέσβο


Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου δημοσιεύτηκαν και τα πρώτα βίντεο. Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τα γραφεία του LesvosPost, όταν το νησί ταρακουνήθηκε στις 12.25 το μεσημέρι του Σαββάτου από το ισχυρότατο χτύπημα του εγκέλαδου, μεγέθους 6.3 Ρίχτερ.

 

Η δόνηση συνοδεύτηκε από δυνατό βουητό ενώ όπως θα δείτε στο βίντεο η βιβλιοθήκη και το φωτιστικό κυριολεκτικά... πήγαν και ήρθαν!

Καλά στην υγεία της η Αγγλίδα τουρίστρια που τραυματίστηκε στη Λήμνο - Ζημιές σε παλιά κτίρια


Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του NewsIt, από τον Δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, η 51χρονη Αγγλίδα τουρίστρια, που τραυματίστηκε ελαφρά, αναχώρησε με πτήση τσάρτερ για την πατρίδα της, αφού πρώτα της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Ο δήμαρχος δεν έχει ενημέρωση για άλλους τραυματίες, ενώ ούτε κι η αστυνομία επιβεβαιώνει τον τραυματισμό μιας μητέρας με το παιδί της στο χωριό Κορνός.
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Η κατάσταση στο νησί ειναι γενικά ήρεμη, δίχως να παρατηρείται πανικός μεταξύ των κατοίκων, ενώ στη δημοσιότητα ήρθαν και φωτογραφίες από τη Λήμνο, όπου οι ζημιές περιορίστηκαν σε παλιά, εγκαταλελειμμένα κτίρια. 

Κλιμάκιο Μηχανικών για αυτοψία

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στη Λήμνο για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες. 

Τι λένε οι ειδικοί


Πληροφορίες για το σεισμό έδωσε ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος χαρακτήρισε πλούσια τη μετασεισμική ακολουθία η οποία, όπως υπογραμμίζει, θα κρατήσει αρκετό διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε στο Newsit πως "το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ στο βόρειο Αιγαίο είναι προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας που είχε "δώσει" μεγάλους σεισμούς τη δεκαετία του ' 80".


newsit.gr