Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

FRONTEX: "ΔΡΑΣΤΙΚΗ" ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Οι απόπειρες μεταναστών δίχως χαρτιά να εισέλθουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τριπλασιάστηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων FRONTEX, προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές το καλοκαίρι.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή ή καταφύγιο για να σωθούν από ένοπλες συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στη Συρία – με εκατοντάδες να πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.
Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα, όταν ένα μικρό σκάφος στο οποίο είχαν στοιβαχτεί εκατοντάδες άνθρωποι ανατράπηκε στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία. Πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται.
Από τον Ιανουάριο ως και τον Απρίλιο του 2014 περίπου 42.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην ΕΕ παράνομα, σε σύγκριση με μόλις 12.400 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, δήλωσε ο Χιλ Αρίας-Φερνάντεθ, ο υποδιευθυντής της FRONTEX, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο Αρίας-Φερνάντεθ χαρακτήρισε «δραστική» την αύξηση αυτή.
Η σημαντικότερη αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών καταγράφηκε στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων προσπάθησε να περάσει στην Ιταλία και στη Μάλτα, συχνά με επικίνδυνα πλεούμενα.
Πάνω από 25.000 παράτυποι μετανάστες καταγράφηκαν στις δύο χώρες τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 από 40.000 συνολικά το 2013.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες διέφυγαν από τη Συρία ή ξεκίνησαν από την υποσαχάρεια Αφρική και προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με πλεούμενα που απέπλευσαν από τη Λιβύη, διευκρίνισε ο Αρίας-Φερνάντεθ.
Οι άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών είπαν σε στελέχη της FRONTEX πως υπάρχουν χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται στη Λιβύη και ελπίζουν να φθάσουν στην Ευρώπη.
Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν παράνομα στην Ευρώπη φέτος είναι ο υψηλότερος που έχει καταγράψει η FRONTEX μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, όταν χιλιάδες πολίτες χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής τις εγκατέλειπαν λόγω των ταραχών.
«Αυτό μας δίνει λόγους να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα εντοπιστούν (να προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα) μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται και να φθάσει πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο διάπλους είναι ευκολότερος από ό,τι τώρα», δήλωσε ο Αρίας-Φερνάντεθ.
«Καθώς οι συνθήκες ασφαλείας στη Λιβύη επιδεινώνονται, όλο και περισσότεροι μετανάστες που έχουν ξεμείνει εκεί αναζητούν μια ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη χώρα και ο προορισμός που επιλέγουν είναι η ΕΕ», πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος αυτό της FRONTEX.
Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο φλέγοντα και πιεστικά προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αιτία σφοδρών αντεγκλήσεων ενόψει των ευρωεκλογών που διεξάγονται από την 22α ως την 25η Μαΐου – μια διαδικασία στην οποία τα αντιμεταναστευτικά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν μεγάλα κέρδη.

newsbomb.gr