Τρίτη 27 Μαΐου 2014

H συζήτηση που δεν έγινε για την Ευρώπη που θέλουμε


Μια κοινωνία που χρειάζεται αλληλεγγύη έστειλε 3 ακροδεξιούς/νεοναζί στο Ευρωκοινοβούλιο!

Σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» έκαναν την εξής δήλωση:

«Σίγουρα η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι σήμερα. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούσε έγκαιρη και θαρραλέα αντιμετώπιση με ενίσχυση της αλληλεγγύης, των κοινωνικών πολιτικών, του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ενοποιητικών διαδικασιών και θεσμών. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να επιβάλουν σκληρή λιτότητα, η ενοποίηση δεν προχωράει, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μειώθηκε για πρώτη φορά και όλα αυτά κρύφτηκαν πίσω από την «Ευρώπη». Αν και οι καταστροφικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, η ευθύνη μετατίθεται στην «Ευρώπη». Έτσι είναι λογική συνέπεια η διαμόρφωση ενός αντιευρωπαϊκού ή έστω ευρωσκεπτικιστικού κλίματος, αντί να διαμορφωθεί μια ισχυρή βούληση και εντολή για προώθηση της οικονομικής, δημοκρατικής και κοινωνικής ενοποίησης της ΕΕ.

Στις Ευρωεκλογές υπήρξαν αντιφατικά μηνύματα, όπως εξάλλου και στις αυτοδιοικητικές. Από την μία έχουμε περιορισμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές και παρουσία περισσότερων ακροδεξιών ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ από την άλλη έχουμε μεγαλύτερη κινητοποίηση με θεματικές καμπάνιες (για την υγεία, τη νεολαία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον κα) μαζί με αξιόλογα αποτελέσματα για τους Πράσινους σε κάποιες χώρες. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο συντηρητικοί και σοσιαλιστές. Σε χώρες όπως η Σουηδία και το Λουξεμβούργο οι Πράσινοι είναι η δεύτερη σε ποσοστά πολιτική δύναμη (κοντά στο 15%), ενώ πολύ καλά αποτελέσματα είχαν οι Πράσινοι σε Βρετανία και Αυστρία, όπου αυξάνουν σε τρεις τους ευρωβουλευτές τους. Τα αποτελέσματα στη Βρετανία για τις τοπικές εκλογές δείχνουν ότι οι Πράσινοι κερδίζουν 23 επιπλέον έδρες σε δημοτικά συμβούλια παρά το εκλογικό σύστημα που ευνοεί τα 2 μεγάλα κόμματα. Συνολικά, πλέον, οι Βρετανοί Πράσινοι έχουν 162 συμβούλους σε 56 Δημοτικά Συμβούλια. Επίσης, για πρώτη φορά εισέρχονται στο Ευρωκοινοβούλιο Πράσινοι από την Κροατία και την Ουγγαρία, ενώ συνολικά η Ομάδα των Πράσινων μαζί με τους συνεργαζόμενους εκτιμάται ότι θα έχει γύρω στους 52-58 ευρωβουλευτές. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που έδειξε την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία δεν θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και Έλληνα ευρωβουλευτή, αν και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μάχονται πραγματικά για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, οικολογικές λύσεις, δημοκρατία και στις χώρες τους και στην Ευρώπη συνολικά.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα, δυστυχώς η χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία στέλνει 3 ακροδεξιούς/νεοναζί στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια εποχή κατά την οποία η ελληνική κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη και ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών. Θα διαπιστώσουν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πλήρως απομονωμένοι. Με την επιλογή αυτή η Ελλάδα ενισχύει τις τάσεις για επιστροφή στον εθνικιστικό απομονωτισμό που εκφράζουν τόσο κυβερνήσεις όπως η Βρετανική όσο και πολλά ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα σε χώρες κυρίως του βορρά (πχ Φιλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο κα).  Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μαύρο πρόβατο με τους ακροδεξιούς και νεοναζί που έστειλε στο Ευρωκοινοβούλιο και να χάσει την αλληλεγγύη των πολιτών από άλλες χώρες. Καμία χώρα της κρίσης δεν γέννησε κόμματα σαν την Χρυσή Αυγή, δεν αποτελεί λοιπόν δικαιολογία η κρίση. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα. Πρέπει να αναζητήσουμε, λοιπόν, τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών σε ακροδεξιές και νεοναζιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη για την απουσία συζήτησης για το τι Ευρώπη θέλουμε, και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ο κατακερματισμός της κοινωνίας και του πολιτικού χώρου δεν είναι παρά συνέπεια της απουσίας ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης στην κοινωνία, στα ΜΜΕ και στους θεσμούς. Διλήμματα που περιστρέφονται συνεχώς γίνονται από κομματικές προσδοκίες εμποδίζουν τον πολιτικό διάλογο, την πολιτική αντιπαράθεση και την πολιτική σύνθεση. Το αδιέξοδο παραμένει στο εθνικό επίπεδο αφού οι ευρωεκλογές δεν αξιοποιήθηκαν ως ευκαιρία για να συζητηθεί και προωθηθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, χάθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε για την Ευρώπη και το ρόλο της Ελλάδας μέσα σε αυτή, χωρίς από την άλλη να διαμορφωθεί έστω μια ξεκάθαρη άποψη για την διακυβέρνηση όπως έθεταν το δίλημμα τόσο η κυβερνητική συμμαχία όσο και η αντιπολίτευση. Μετατρέποντας τις ευρωεκλογές σε πρόκριμα για εθνικές, διαπιστώνεται και το αδιέξοδο για τις εθνικές αφού δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής νίκη μιας εκ των προτάσεων δια-κυβέρνησης. Η επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής δεν ήρθε ποτέ, ενώ και το στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στις «26 φεύγουν» χάθηκε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο διασκορπισμός του πολιτικού συστήματος και η απουσία προγραμματικών προτάσεων κάνει αδύνατη την όποια πρόταση σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ψηφοδελτίου μας «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες μας επέλεξαν μέσα σε δεκάδες ψηφοδέλτια που είχαν μπροστά τους και με την σύγχυση με άλλα ψηφοδέλτια. Αν και θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ο περιορισμένος χρόνος και η ελάχιστη παρουσία μας στα ΜΜΕ δεν επέτρεψε να πείσουμε τους πολίτες για τις προτάσεις και τις θέσεις μας, μια και ήμασταν από τα ελάχιστα σχήματα που επικέντρωσαν στην πολιτική συζήτηση. Δεν έγινε επίσης γνωστό ή κατανοητό σε πολλούς η αποχώρηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή, από τους Οικολόγους Πράσινους για λόγους αξιακούς και πολιτικούς, γιατί το σχήμα αυτό έχει παρακμάσει ως κομματικό σχήμα, παρά το γεγονός ότι από τα σπλάχνα του βγήκαν άνθρωποι που αναδείχθηκαν σε τοπικό, περιφερειακό και κοινωνικό επίπεδο. 
Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στους κριτικούς πολίτες που από την οργή έχουν περάσει στην συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση. Θα συνεχίσουμε σε κοινωνικό επίπεδο να συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα για μια διαφορετική, δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές πολιτικές ή επικοινωνιακές στρατηγικές, χωρίς πολιτική πρόταση. Και παρόλο ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας για διέξοδο από την κρίση. Ευτυχώς θα έχουμε στενή συνεργασία με πολλές δημοτικές κινήσεις αλλά και δημοτικές αρχές που αναδείχθηκαν από τις τοπικές εκλογές για να συμβάλλουμε σε αλλαγές στο τοπικό επίπεδο».