Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου έχει λίγο-πολύ ξεκαθαριστεί: Θα επιδιωχθεί διαπραγμάτευση με τηνΤρόικα ώστε να αποδεχτεί τον Σεπτέμβριο την ελληνική πρόταση για περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή χρεών προς την εφορία και στα ταμεία, αλλά επίσης τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% τουλάχιστον. Τα επιχειρήματα είναι τα προφανή: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα ανεβαίνουν συνεχώς αν δεν γίνει μια γενναία ρύθμιση που να επιτρέπει σε όσους βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν απέδωσε δημοσιονομικά, επειδή μειώθηκαν δραματικά οι πωλήσεις, πέρα από την κοινωνική καταστροφή που προκλήθηκε.
Στη συνέχεια τα φώτα θα πέσουν στις συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι είναι θετική η αξιολόγηση της Τρόικας για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, κάτι καθόλου αυτονόητο, δεδομένου ότι δεν έχουν υλοποιηθεί τα 12 προαπαιτούμενα για τις δύο δόσεις Μαίου-Ιουνίου ύψους 2 δισ ευρώ.
Εάν αυτή η διαβούλευση πάει καλά, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διεκδικήσει σταδιακή μείωση φόρων, με την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε πρώτη φάση και στη συνέχεια με πτώση των φορολογικών συντελεστών.
Αυτό περιγράφεται από κυβερνητικές πηγές ως μερική επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, θεωρείται σχέδιο ρεαλιστικό και βιώσιμο, με την έννοια ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει μοιραία σύγκρουση με τους πιστωτές ούτε να φέρει εκτροχιασμό του προγράμματος.
Πολυφωνία
Ωστοσό, η συνοχή της κυβέρνησης αποδεικνύεται ελλειμματική λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό. Παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτονόμησης υπουργών και υφυπουργών οι οποίοι κινούνται με προεκλογικούς όρους και εμφανίζονται πρόθυμοι για το ξήλωμα του πουλόβερ, σύμφωνα με μια έκφραση που χρησιμοποιείται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Η αρχή έγινε με τη διαφωνία που εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος για τις απολύσεις στα πανεπιστήμια, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν δεσμεύεται από έναν προϋπολογισμό τον οποίο δεν ψήφισε. Κατά των απολύσεων τάχθηκε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μ. Χρυσοχοίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος δεν θέλει απολύσεις στους ΟΤΑ, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος δείχνει αποφασισμένος να πάρει πίσω την πολιτική Χατζηδάκη για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης εμφανίζεται διστακτικός στο προαπαιτούμενο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Επόμενος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος ζήτησε αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να εξαιρεθούν η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
Η αταξία στο εσωτερικό της κυβέρνησης δυσχεραίνει την προσπάθεια συνεννόησης με την Τρόικα αφού το συνολικό μήνυμα που εκπέμπεται προς τα έξω είναι ότι εδώ δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις, αλλά για υποχώρηση από τις συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας. Η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται σαν να μη μεσολάβησαν οι ευρωεκλογές ή σαν να είναι κοντά οι επόμενες κάλπες.
aftodioikisi.gr