Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ελικοδρόμιο στο Αεροδρόμιο Χίου

Ερώτηση
προς
 τον Υπουργό Οικονομικών,
τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


Η κατασκευή του ελικοδρομίου στο αεροδρόμιο της Χίου για τη χρήση του ελικοπτέρου super puma, το έτος 2009 είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα, για τον τρόπο της υλοποίησης του έργου.
Έναν  χρόνο νωρίτερα, σάλο είχε προκαλέσει στην κοινωνία της Χίου ο καθορισμός τιμής μονάδας εξαγοράς του οικοπέδου, για τον σκοπό αυτό, με τιμή, περισσότερα από 1.100 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, παρά τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία της περιοχής και την έκθεση της εκτιμητικής επιτροπής,  που ήταν πολύ χαμηλότερα.
Η Υ.Π.Α. σε συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, είχε ορίσει την προς απαλλοτρίωση έκταση, χωρίς να έχει παρέμβει στον προσδιορισμό της τιμής. Το σκανδαλώδες είναι ότι η γνωστοποίηση παρακατάθεσης των χρημάτων πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 2008, έξι μήνες πριν τη λήψη απόφασης για τη μη άσκηση αναίρεσης, από το Ελληνικό Δημόσιο (04.12.2008).  
Με λίγα λόγια, και μέσα σε ένα χρόνο εκδόθηκαν δύο δικαστικές αποφάσεις, σε Πρωτοδικείο και Εφετείο, παρακατατέθηκαν τα χρήματα (19.06.2008, 1 εκ. ευρώ έναντι 120.000 που είχαν, αρχικά προβλεφθεί) και αν το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσιζε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για την καθορισθείσα  τιμή, τα χρήματα θα είχαν, ήδη, καταβληθεί στους δικαιούχους (έξι μήνες πριν τη λήψη απόφασης του Ελληνικού Δημοσίου να μην ασκήσει αναίρεση (04.12.2008).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπήρχε προθεσμία ενάμιση έτους, από την έκδοση απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης, δηλαδή  από 31.07.2007. Επίσης, ενώ είχαν δαπανηθεί αρκετά χρήματα (περίπου 597.000 ευρώ) για κατασκευές στην παραπάνω έκταση, σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτές κατεδαφίστηκαν, αφού χρησιμοποιήθηκαν για μία και μόνη φορά, κατά τη διάρκεια μίας και μόνο στρατιωτικής άσκησης. Άραγε, ο ΕΣΠΕΛ, είχε διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο, για τις εργασίες αυτές;
Στη συνέχεια και σχετικά με την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών που απαιτούνται για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της Χίου, το Εφετείο Αιγαίου, με απόφασή του (09.12.2011), καθόρισε την τιμή μονάδας στο 1/3 της τιμής, που είχε καθοριστεί, με την προηγούμενη απόφαση για το ελικοδρόμιο.
Πειστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ για αυτήν την τόσο αινιγματική υπόθεση.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί
  1. Διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση της παραπάνω αγοραπωλησίας, για τις συνθήκες και τους όρους με τους οποίους διεξήχθη; Εάν, ναι, ποιο είναι το πόρισμα;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη διαλεύκανση της παραπάνω υπόθεσης;

09 Ιουλίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Τριαντάφυλλος