Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι δέκα αλλαγές για την αξιολόγηση στο Δημόσιο


Η επαναξιολόγηση της… αξιολόγησης προωθείται αυτήν την εβδομάδα από την Κυβέρνηση και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, δημιουργούνται νέα δεδομένα και ένα πρώτο λίφτινγκ στο νόμο, ώστε να μπορέσουν να καμφθούν οι αντιδράσεις και να προχωρήσει το μέτρο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή από πλευράς δημόσιων υπαλλήλων.
Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα «κλειδώσουν» άμεσα -και πάντως μέσα στην εβδομάδα που έρχεται- σε νέα συνάντηση κορυφής που θα έχουν για το συγκεκριμένο θέμα οι Σαμαράς-Βενιζέλος.
Το πλαίσιο των αλλαγών μπορεί να συνοψιστεί σε δέκα σημεία, που είναι τα εξής:
1. Σε ειδική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα υπάρχει η ρητή διαβεβαίωση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί εξαιτίας κακής αξιολόγησης. Η φράση που θα προστεθεί είναι: «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».
2. Ευελιξία στο σύστημα των ποσοστώσεων που όμως διατηρούνται. Θα διευρυνθεί ο επιμερισμός των ποσοστών σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης και παράλληλα θα δοθεί η ευχέρεια σε προϊσταμένους να προχωρήσουν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της Διεύθυνσης είτε μέχρι το επίπεδο του Τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε υπηρεσίας. Αυτό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι θα υπάρξει ευελιξία στο επίπεδο του δήμου και των υπηρεσιών του, όσον αφορά την ποσόστωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε μονάδες μέχρι έξι υπαλλήλους δεν εφαρμόζεται ο επιμερισμός σε ποσοστά.
3. Θα εφαρμοσθεί αντι-μπόνους σύστημα για όσους υπαλλήλους δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. Υπό τη μορφή των αντικινήτρων οι υπάλληλοι που δεν θα αξιολογηθούν δεν θα μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν μετάταξη, μετάθεση ή απόσπαση. Επίσης, θα αποκλείονται από τις προαγωγές, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται να διεκδικήσουν θέσεις προϊσταμένων. Αντιθέτως, όσοι συμμετάσχουν στην αξιολόγηση θα μπορούν να διεκδικήσουν όλα τα παραπάνω, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που πήραν στην αξιολόγηση.
4. Ο αξιολογητής μαζί με τη βαθμολογία θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των υπαλλήλων που θα πέσουν στην κατηγορία του 15% (κάτω από τη βάση).
5. Ενα πρώτο μέτρο για όσους πέσουν κάτω από τη βάση είναι να επιμορφωθούν πάνω στο αντικείμενό τους σε πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ή του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.
6. Ενα δεύτερο στάδιο είναι η επιμόρφωση σε ένα άλλο αντικείμενο εργασίας σε πρόγραμμα διά βίου μάθησης.
7. Ο υπάλληλος θα κληθεί να βελτιώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που άπτονται της εργασίας και της συμπεριφοράς του ή να αναπτύξει ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας.
8. Σε περίπτωση ακόμα χειρότερης βαθμολογίας ο υπάλληλος θα κληθεί να αλλάξει προσωρινά αντικείμενο εργασίας.
9. Μια άλλη εναλλακτική λύση που θα του προσφερθεί είναι να μετακινηθεί εντός της υπηρεσίας σε άλλη θέση (με τη θέλησή του).
10. Τέλος, ο υπάλληλος μπορεί με βάση τα προσόντα και τις ικανότητές του να μεταταχθεί σε διαφορετικό κλάδο (πάντα με τη θέλησή του)

aftodioikisi.gr