Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Δρομολόγηση υδροπλάνων στα νησιά του Αιγαίου


Ερώτηση
Προς
τον Υπουργό Άμυνας
τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
και τον Υπουργό Ναυτιλίας

Με τον Ν.3333/2005, άρθρο 10 προσδιορίζονται οι όροι χρήσεις αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας. Στην παράγραφο 1 του ίδιου νόμου αναφέρεται ότι απαιτείται σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους, τις απαγορεύσεις και άλλες λεπτομέρειες για τη λειτουργία τους.
Στον Νόμο 4146/2013 «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», άρθρα 32-57, γίνεται εκτενής αναφορά στις προϋποθέσεις που αφορούν την ίδρυση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση υδατοδρομίων στη χώρα μας.
Η λειτουργία υδατοδρομίων, ειδικά για τα νησιά αποτελεί μια χρήσιμη εναλλακτική στην ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των κατοίκων τους με την ηπειρωτική χώρα και με άλλα νησιά, για λόγους εμπορικούς, τουριστικούς και διακομιδής ασθενών.
Στα εμπλεκόμενα μέρη, εκτός από τα συναρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες, σημαντικός είναι ο ρόλος των φορέων εκείνων που πρέπει να γνωμοδοτήσουν για την παραχώρηση χώρου στον λιμένα, για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παρεμφερών ζητημάτων που αφορούν την καλύτερη δυνατή λειτουργία ενός υδατοδρομίου και την εξυπηρέτηση των επιβατών.
Η ίδρυση υδατοδρομίων μπορεί να γίνει μέσω ΣΔΙΤ και στρατηγικών επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια έσοδα της χώρας.
Τον τελευταίο καιρό και σύμφωνα με δημοσιεύματα παρατηρείται κινητικότητα από εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον συγκεκριμένο χώρο. Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, συνάντηση του Δημάρχου Χίου με εκπρόσωπο εταιρείας του χώρου για το ενδεχόμενο ίδρυσης υδατοδρομίου στη Χίο.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί
  1. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για τη δρομολόγηση υδροπλάνων στα νησιά;
  2. Η απουσία συνολικής μελέτης αξιοποίησης του κεντρικού λιμένα της Χίου, σε ποιόν βαθμό σχετίζεται με την ίδρυση υδατοδρομίου σε αυτόν;
  3. Έχουν υποβληθεί προς έγκριση, επιχειρηματικές προτάσεις στην Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων, που να αφορούν την ίδρυση υδατοδρομίου για τον Νομό της Χίου;

09 Ιουλίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος