Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η κυβέρνηση πήρε πίσω «απαράβατο» όρο του Μνημονίου – Το λάθος που έγινε με το ΤΑΙΠΕΔ και η αντίδραση των δανειστών


Τον έως σήμερα απαράβατο όρο του Μνημονίου που ήθελε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να μην μπορεί να επιστρέψει πίσω στο κράτος ανέτρεψε προ ημερών η κυβέρνηση.
Προηγήθηκε η αποκάλυψη του «Βήματος» για την «κατά λάθος» μεταφορά ακινήτων της Αθηναϊκής Ριβιέρας στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προορίζονταν για την Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό.
Η αποκάλυψη προκάλεσε την προσωπική αντίδραση του πρωθυπουργού, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε ακυρώσει (εν αγνοία των περισσότερων μελών της) τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περί οργανωμένης αξιοποίησης του παράκτιου μετώπου της Αττικής.
Έτσι, στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τον ανασχηματισμό, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων κατήργησε την προηγούμενη απόφαση που είχε φέρει στην Επιτροπή ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ «φιλέτα» της Αττικής, παρόλο που προορίζονταν για αξιοποίηση μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, έχει μείζον πολιτικό ενδιαφέρον καθώς αμφισβητεί ένα από τα «ιερά θεμέλια» του Μνημονίου. Ωστόσο, όπως λένε, είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές μόλις μάθουν τα νέα…

aftodioikisi.gr