Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΜΧ

Η αναγκαστικότητα της ΕΜΧ.
Η στήριξη του προϊόντος και των μαστιχοπαραγωγών

Στο επίκεντρο του αγώνα μας

                     Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟΚ. και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, προωθώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρούν στην άρση της αναγκαστικότητας των (όσων υπολείπονται) αναγκαστικών συνεταιρισμών στη χώρα μας. Δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το μεγάλο κεφάλαιο  χάριν του οποίου επιβάλλεται η άρση της αναγκαστικότητας των συνεταιρισμών  και το οποίο θα είναι το μόνο κερδισμένο από την όλη ιστορία.
Η επαναφορά του θέματος δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν αποτελεί απερίσκεπτες κινήσεις κάποιων βουλευτών της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Είναι απόρροια της πολιτικής της συγκυβέρνησης που θέλει να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει η Ε.Ε, το κεφάλαιο, είτε για το κρασί, είτε για τη μαστίχα προκειμένου να προωθήσουν απρόσκοπτα τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Το κύριο που αναδεικνύεται είναι η πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ( Κ.Α.Π. ), που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των αγροτών, μέσω της συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια το κεφαλαίου.
Η κατεύθυνση της δράσης των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, αλλά και της ίδιας της Ε.Μ.Χ, πρέπει να’ναι η σύγκρουση με την Κ.Α.Π. και τις συνέπειές της. Εδώ θα κριθούν οι προθέσεις και οι δηλώσεις όλων των τοπικών φορέων και κομμάτων (τοπικοί βουλευτές, Νομαρχιακές κομμάτων, Περιφέρεια, Δήμος, κλπ).
Η άρση της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ. αλλά και η μη στήριξη του μαστιχιού και των παραγωγών που εκφράζονται και με «πρωτοβουλίες» βουλευτών είναι η ίδια όψη των πολιτικών συγκυβέρνησης – Ε.Ε.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της διοίκησης της Ε.Μ.Χ., καθώς και των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, πρώην ΠΑΣΟΚ νυν ΣΥΡΙΖΑ)  που την εκλέγουν και τη στηρίζουν στο να προωθεί τις αντιαγροτικές πολιτικές. Η Ε.Μ.Χ συμφωνεί και εφαρμόζει την πολιτική της  ΠΑΣΕΓΕΣ, που εδώ και χρόνια παίζει το ρόλο του νεκροθάφτη του αγροτικού κινήματος και της αγροτικής οικονομίας.
              Καλούμε όλους τους μαστιχοπαραγωγούς, είτε ασχολούνται με τη μαστίχα κατά κύριο, είτε σαν δευτερεύον επάγγελμα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους γιατί  ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Σ’ αυτό τον αγώνα θα μετρηθούν «οι φίλοι και οι εχθροί» τους. Ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε μαστιχοπαραγωγού που έχοντας συνειδητοποιήσει τις πολιτικές της Κ.Α.Π. που κάποιοι επιμελώς του κρύβουν, να βρει τους συμμάχους του, να οργανώσει τη μάχη, να συγκρουστεί με τον πραγματικό αντίπαλο. Το κεφάλαιο τα θέλει όλα και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα!

Ο μαστιχοπαραγωγός πρέπει να υπερασπιστεί το μόχθο του, να ενταχθεί στη Λαϊκή Συμμαχία με τους εργάτες και του αυτοαπασχολούμενους του νησιού ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης – Ε.Ε.
Με κεντρικό πλαίσιο που θα είναι απόρροια γενικών συνελεύσεων κατά χωριό και θα διαμορφώνει προοπτικές αγώνα για:

-      Να καταδικαστεί η πολιτική της Κ.Α.Π.
-      Να    μη    θιγεί    η     αναγκαστικότητα    της    Ε.Μ.Χ.    και    των      άλλων
       αναγκαστικών συνεταιρισμών.
-      Να  στηριχθεί   οικονομικά    και   με   μέσα   παραγωγής   το   εισόδημα   του
       μαστιχοπαραγωγού.

Με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και κοινή δράση των συνεταιρισμών να απαιτήσουμε:

      1.   Την εκλογή συντονιστικού οργάνου  από  τις  γενικές  συνελεύσεις  που θα
            οδηγήσει σε αγώνα, χωρίς  κανένα συμβιβασμό.
  1. Τη διενέργεια παναγροτικής – παλλαϊκής κινητοποίησης, με τη μαζική  συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού.
  2. Άμεση επαφή και συντονισμό δράσεων με τους υπόλοιπους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς της χώρας.
  3. Την έκδοση ψηφισμάτων απ’ όλους τους φορείς του νησιού και την αποστολή τους σ’ όλους τους θεσμικούς και πολιτειακούς φορείς στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.
  4. Την παραίτηση - αποπομπή της διοίκησης της Ε.Μ.Χ. που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των μαστιχοπαραγωγών και εκλογή νέας διοίκησης η οποία θα αποτελείται από αγρότες που αγαπούν και πονούν την υπόθεση της μαστίχας.
      Τακτική  λογοδοσία  και  άμεση  ανακλητότητά  τους  σε  περίπτωση  που
      ξεφύγουν από τους στόχους που τίθενται από τις γενικές συνελεύσεις.
  1. Κήρυξη ως ανεπιθύμητων όσων εντός ή εκτός Χίου συμφωνούν με την άρση της αναγκαστικότητας, άμεσα ή έμμεσα.
  2. Ο αγώνας θα είναι τραχύς και δύσκολος. Δέσμευση όλων των μαστιχοπαραγωγών ότι θα τον στηρίξουν  μέχρι την πλήρη δικαίωσή του. Να είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος αυτού του δρόμου θα διαθέτουμε μια Ένωση αντάξια των προσδοκιών και των αναγκών μας, που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα σε όλα τα μέλη της.
Κάτι  που  όχι  μόνο  δεν  επιδιώκεται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά συστηματικά υποβαθμίζεται και υποσκάπτεται.                                  
                                             
                                                                              Τομεακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε.