Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος με δελτία του ΟΠΑΠ – 8.700 κερδισμένα από έναν παίκτη σε ένα χρόνο!


Αντιμέτωποι με έλεγχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος βρίσκονται 386 φορολογούμενοι που εμφανίζονται με εκατοντάδες κερδισμένα δελτία παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Ημερησία», ο Οργανισμός τους χορήγησε το 2013 βεβαιώσεις για κερδισμένα δελτία συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ. Η κάθε μια βεβαίωση κερδών περιείχε πάνω από 300 κερδισμένα δελτία με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.
Δηλαδή, ο φορολογούμενος που ζήτησε βεβαίωση κερδών για 8.700 δελτία θα πρέπει να έπαιζε περίπου 24 δελτία την ημέρα, επί 365 ημέρες και ήταν τόσο τυχερός που όλα τα δελτία είχαν κερδίσει κάποιο ποσό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τυχερών δελτίων ο ίδιος παίχτης εμφανίζεται να έχει παίξει την ίδια μέρα ακόμη και την ίδια ώρα κάποιο από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με την ΟΠΑΠ Α.Ε. για τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων. Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:
Το έτος 2013 ζητήθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. βεβαιώσεις κερδών συνολικού ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
386 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων περίπου, περιείχαν άνω των 300 κερδισμένων δελτίων η κάθε μία, με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.
Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν σε ασφαλείς ψηφιακούς δίσκους (κλειδωμένα CD) στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο ΣΔΟΕ, για έλεγχο. Η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται και για τα προηγούμενα έτη ώστε αυτά να διαβιβαστούν επίσης στις αρμόδιες Αρχές.έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Η ανακοίνωση της ΕΕΕΠ
Μετά από πολύμηνη συνεργασία της ΕΕΕΠ με την ΟΠΑΠ Α.Ε., ολοκληρώθηκε η διερεύνηση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων.
Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης και κατά τις οδηγίες της ΕΕΕΠ, η διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπέβαλε μία σειρά στοιχείων και εκτιμήσεων σχετικά με τις βεβαιώσεις κερδών που χορηγεί σε φυσικά πρόσωπα, με βάση το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και οι οποίες χρησιμοποιούνται ώστε να δικαιολογηθεί η προέλευση εισοδήματος στις φορολογικές αρχές.
Από την αξιολόγηση του υλικού προκύπτει ότι, με το σημερινό καθεστώς χορήγησης των βεβαιώσεων, είναι δυνατή, μετά την είσπραξη του δελτίου, η μεταβίβαση της ανώνυμης απόδειξης ή/και εντολής πληρωμής σε τρίτο, ο οποίος μπορεί να εμφανισθεί και να ζητήσει την έκδοση βεβαίωσης κερδών, χωρίς να είναι κατ” ανάγκη ο ίδιος παίκτης.
Ωστόσο, με βάση το γεγονός ότι αυτός που ζητάει τη βεβαίωση χορηγεί τα στοιχεία του και το γεγονός ότι από τα τηρούμενα στοιχεία που υπέβαλλε η ΟΠΑΠ προκύπτει, επιπλέον, ο τόπος, ο χρόνος και η αξία κατάθεσης και κέρδους κάθε δελτίου, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να διαπιστώσουν, σε κατασταλτικό επίπεδο, ενδεχόμενα κρούσματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στη συνέχεια, η ΕΕΕΠ ζήτησε από τη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να διαβιβάσει σε ασφαλείς ψηφιακούς δίσκους (κλειδωμένα cd), για το έτος 2013, τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της.
2. Τα κερδισμένα δελτία που περιλήφθηκαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του.
3. Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο που παίχτηκαν και που εξαργυρώθηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διαβίβασε σήμερα στην ΕΕΕΠ τα πλήρη παραπάνω στοιχεία, τα οποία η ΕΕΕΠ απέστειλε αμέσως στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο Σ.Δ.Ο.Ε., για τις κατά την κρίση τους και αρμοδιότητά τους ενέργειες.
Συνοπτικά, από τη γενική εικόνα των στοιχείων προκύπτει ότι, το έτος 2013 ζητήθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. βεβαιώσεις κερδών συνολικού ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Από αυτές, 386 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων περίπου, περιείχαν άνω των 300 κερδισμένων δελτίων η κάθε μία, με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.
Η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται και για τα προηγούμενα έτη ώστε αυτά να διαβιβαστούν επίσης στις αρμόδιες Αρχές.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και σύμφωνα με το σχέδιο της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη γενικότερη ευρωπαϊκή εμπειρία, η ΕΕΕΠ ολοκληρώνει το νέο κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014.

aftodioikisi.gr