Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Σπουδαστές Α.Ε.Ν.: Η πρόκληση και η αλλαγή σελίδας στη ζωή τους


akadimia_emporikou_nautikou
Καταρχήν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδία που πέρασαν στις Ακαδημίες Εμπορικού ναυτικού, είτε πρόκειται για πλοιάρχους είτε για μηχανικούς. Καλή επιτυχία και στους υποψήφιους, που κατέθεσαν αίτηση για εισαγωγή στις Α.Ε.Ν., και περιμένουν τα αποτελέσματα.
Έχουμε μιλήσει σε πάρα πολλά άρθρα για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και την δύσκολη περίοδο που διανύει. Σήμερα όμως θα ήθελα να τους πω μερικά θετικά του επαγγέλματος που διαλέξανε.
Αλλαγή σελίδας στη ζωή σας
Σε οποιαδήποτε σχολή και να περνάγατε η αλλαγή σελίδας στη ζωή σας θα ήταν δεδομένη. Φεύγετε πλέον από το λύκειο και αρχίζετε σιγά –σιγά να χτίζετε το μέλλον σας. Στην Α.Ε.Ν. όμως η αλλαγή της σελίδας που θα κάνετε στη ζωή σας, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα γίνει πολύ γρηγορότερα. Νέες προκλήσεις που θα τις γευτείτε άμεσα, σε ένα μοναδικό και ιδιαίτερο επάγγελμα, όπως είναι το επάγγελμα του ναυτικού. Σε 6-7 μήνες από τώρα θα είστε επάνω σε καράβι πραγματοποιώντας το πρώτο σας ταξίδι.
Η πρόκληση και ο ενθουσιασμός
Η πρόκληση για ένα παιδί 18-19 χρόνων είναι τεράστια και η περιέργεια για τα καράβια, την θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα είναι κάτι το οποίο όσο πλησιάζει ο καιρός για το μπάρκο θα μεγαλώνει. Οι περισσότεροι από εσάς είναι ενθουσιασμένοι για διάφορους λόγους ο καθένας. Άλλοι σκέπτονται τα λεφτά (θεμιτό για έναν άνθρωπο), άλλοι τα λιμάνια, άλλοι την θάλασσα, άλλοι τα τεράστια καράβια κ.τ.λ.. Πάντως οφείλω να σας πω ότι το επάγγελμα έχει τεράστιες προκλήσεις από μόνο του και θα τις δείτε στο μέλλον.
Η διαφορετικότητα
Το επάγγελμα που επιλέξατε είναι μοναδικό και σίγουρα είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι από εσάς λίγα γνωρίζετε. Πέρα από τα προφανείς, δηλαδή ότι ταξιδεύουμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, ότι έχουμε κακοκαιρίες και ότι λείπουμε πολύ καιρό από το σπίτι μας έχουμε και άλλα πράγματα. Ας πούμε, μπορεί να ταξιδεύουμε πολύ καιρό, αλλά έχουμε και επιλογή να ξεκουραζόμαστε επίσης πολύ καιρό ότανξεμπαρκάρουμε. Όσο αναφορά τα ταξίδια και τα λιμάνια, φυσικά και κάθε νέος ενθουσιάζετε και εξιτάρετε με την ιδέα ότι θα επισκεφτεί και θα γνωρίσει καινούρια μέρη σε όλο τον κόσμο και καλά κάνει… Άλλωστε εμείς οι παλαιότεροι έχουμε μιζεριάσει και όλο γκρινιάζουμε. Ακόμα θα μάθετε να προσαρμόζεστε σε διαφορετικά και δύσκολα εργασιακά περιβάλλον, κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει γενικότερα στη ζωή σας. Όσο περνάει ο καιρός θα ανακαλύπτετε μόνοι σας πόσο διαφορετικό είναι το επάγγελμα που επιλέξατε.
Ενδιαφέρον και όχι μονότονο επάγγελμα
Μπορεί να ακούτε ότι εμείς οι ναυτικοί βαριόμαστε μέσα στο καράβι. Μπορεί να είναι έτσι σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως όμως όταν μιλάμε για τις ώρες ξεκούρασης. Το επάγγελμα που επιλέξατε είναι ενδιαφέρον και θα βλέπετε συνέχεια πολλά διαφορετικά πράγματα και καταστάσεις. Ποτέ ένα μπάρκο δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, ποτέ ένα ταξίδι δεν μοιάζει με το προηγούμενο ή το επόμενο, ποτέ σε μία 4ωρη ή 6ωρη βάρδια δεν θα αντιμετωπίσεις τα ίδια πράγματα, ποτέ μια φορτοεκφόρτωση δεν γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ποτέ μία μέρα δεν είναι παρόμοια με κάποια άλλη κ.τ.λ.. Όπως καταλαβαίνετε , δύσκολα θα «ρουτινιασετε» σε αυτή την δουλειά.
Χρηματικές απολαβές
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μεγάλες μειώσεις και για να πάρετε τον κανονικό μισθό του ανθυποπλοιάρχου, θα πρέπει πρώτα να περάσετε και από την θέση του Junior (Διαβάστε εδώπερισσότερα). Παρόλα αυτά, μπορεί να γκρινιάζουμε όλοι μας για τον μισθούς (ΔΙΚΑΙΩΣ), αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο μισθός μας είναι πολύ καλύτερος από αυτόν στη στεριά (και πάλι ΔΙΚΑΙΩΣ). Βέβαια ο μισθός είναι κάτι το οποίο θα γευτείτε αρκετά αργότερα γιατί σαν δόκιμοι δεν θα είναι και τίποτα σπουδαίο.
Ωριμότητα
Πολλοί δεν το λαμβάνουν υπόψη τους ή το θεωρούν αμελητέο, η αλήθεια είναι όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων που ακολουθούν το επάγγελμα, ωριμάζει και λειτουργεί διαφορετικά. Είναι κάτι το οποίο- κατά την γνώμη μου πάντα- σας βοηθάει σε πολλά πράγματα στη ζωή σας. Άλλωστε σε ένα επάγγελμα με υπευθυνότητα, μεγάλο χρόνο απουσίας από το σπίτι μας, απαιτήσεις, μοναξιάς και άλλα πολλά, θα ήταν αδύνατον να μην ωριμάσουμε.
Θα ακούσετε πολλούς συνάδελφους να σας λένε ότι το επάγγελμα δεν έχει μέλλον, δεν έχει τις χρηματικές απολαβές που πρέπει και πολλά άλλα. Θα ακούσετε επίσης από στεριανούς, που δεν γνωρίζουν αρκετά πράγματα, να λένε ότι είσαστε τυχεροί που διαλέξατε το επάγγελμα αυτό. Οι πρώτοι έχουν σε πολλά πράγματα δίκιο (γιατί γνωρίζουν) αλλά μερικές φορές τα παραλένε λιγάκι. Άλλωστε είναι φυσιολογικό στον άνθρωπο να γκρινιάζει λιγάκι παραπάνω… Οι δεύτεροι απλά νομίζουν ότι όλα είναι εύκολα και ότι είμαστε πλούσιοι. Δεν τους κατηγορώ γιατί απλά δε μπορούν να γνωρίζουν την περιπλοκότητα και την δυσκολία του επαγγέλματος. Εσείς δε θα πρέπει να τα βλέπετε όλα τελείως αρνητικά ή τελείως θετικά. Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση.
Εγώ σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία, καλή τύχη και καλά ταξίδια! Οι νέοι μας είναι το μέλλον τις ναυτιλίας μας. Ζούμε σε δύσκολες εποχές αλλά ο έλληνας ναυτικός στο τέλος θα δείξει την αξία του και θα τα καταφέρει!

e-nautilia.gr