Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Στα όρια τους οι ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών και Μηχανικών Χίου


aen_oinouson_
Στην ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών από τους 34 πρωτοετείς σπουδαστές, τα 10 είναι κορίτσια, αφού κάθε χρόνο όλο και περισσότερες είναι εκείνες που θέλουν να χαράξουν ρότα για το ναυτικό επάγγελμα.
Ο Διοικητής της ΑΕΝ, Γιάννης Μάργαρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «Α» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που παρουσιάζονται αρκετές φορές στο να μπορέσουν οι σπουδάστριες να πραγματοποιήσουν τα εκπαιδευτικά ταξίδια, αφού υπάρχει μια δυστοκία από ναυτιλιακές εταιρείες. Πάντως πέρσι σε σύνολο 7 σπουδαστριών οι 6 κατάφεραν να μπαρκάρουν.
Ο κ. Μάργαρης εκτιμά ότι και φέτος ο αριθμός των σπουδαστών στην ΑΕΝ Οινουσσών θα αυξηθεί σημαντικά μετά τις μετεγγραφές, κάτι που έγινε και πέρσι αφού πάλι 34 εισήχθησαν αλλά στην πορεία έγιναν 49.
Στα πλεονεκτήματα της σχολής, ανέφερε το γεγονός ότι καλύπτει τη σίτιση των σπουδαστών (με δωρεά εφοπλιστών κ.α.), κάτι που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν παρέχεται στις ΑΕΝ από το Υπουργείο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα στέγασης για 114 άτομα. Ωστόσο η σταδιακή αύξηση του αριθμού των σπουδαστών, κατά 55% την τελευταία 5ετία (από 99 αυξήθηκαν στους 143 συνολικά) δημιουργεί – εκτός των άλλων – και κτηριακές ανάγκες, οι οποίες προς το παρόν καλύπτονται με διαρρύθμιση χώρων, η οποία για παράδειγμα φέτος εξασφάλισε μία ακόμη αίθουσα διδασκαλίας, άγνωστο όμως είναι τι θα γίνει στο μέλλον.
Αναφορικά, τέλος, με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών της σχολής, ο Διοικητής γνωστοποίησε ότι όπως έχει γίνει σε άλλες σχολές (Σύρο, Κεφαλονιά, Ύδρα), με δωρεά της Ένωσης Εφοπλιστών, αναμένεται σύντομα να πάρουν σειρά – μέσα στους επόμενους μήνες – η ΑΕΝ Οινουσσών, όπως και η ΑΕΝ Χίου.
Οι μισοί Χιώτες στην ΑΕΝ Μηχανικών
70 συνολικά Σπουδαστές είναι οι νέοι εισαχθέντες στην Ακαδημία Μηχανικών εκ των οποίων οι 37 είναι Χιώτες. Όπως είπε ο Γιώργης Σκανδάλης, Διοικητής της Ακαδημίας Μηχανικών, σε συνέντευξή του στην «ΑΛΗΘΕΙΑ TV», χωρίς να υποτιμάται κανείς, έχει τη σημασία του ότι έχομε Σπουδαστές, που ενώ υπάρχουν ΑΕΝ και στον τόπο τους, όμως προτιμούν αυτές της Χίου, λόγω επιπέδου Σπουδών και παράδοσης. Επιπρόσθετα, είπε ο Γ. Σκανδάλης, μετράει το γεγονός του Οικοτροφείου, που θα φιλοξενήσει και φέτος γύρω στους 50 Σπουδαστές για τη σίτιση των οποίων μεριμνά η Μητρόπολη, ελλείψει κρατικών κονδυλίων


e-nautilia.gr