Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

20+6 «κρυφές» ρυθμίσεις για σύνταξη από τα 55


Είκοσι έξι «κρυφές» ρυθμίσεις  μπορούν να αξιοποιήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ-τραπεζών) για να προλάβουν να βγουν στη σύνταξη από τα 55 τους, ακόμη και με πλήρεις αποδοχές, και κυρίως αποφεύγοντας το «ρίσκο» να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 που η σύνταξή τους θα είναι «ντε φάκτο» μικρότερη από τη σημερινή.
Το μυστικό της εξόδου κρύβεται στον χρόνο ασφάλισης αλλά και στις ειδικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι κατηγορίες των ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν τα όρια ηλικίας εξόδου από τα 55, ώστε να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Έρχεται ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης στο Δημόσιο


Στους εκπροσώπους της Τρόικας, την επόμενη εβδομάδα με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα παρουσιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότασή του για την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού αξιολόγησης στο Δημόσιο. Το «καρότο» για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι ότι καταργείται από 1/1/2015 η ποσόστωση με βάση την οποία το 15% των εργαζομένων βαθμολογείται οπωσδήποτε αρνητικά. Ως προς αυτό το θέμα, άλλωστε, ήταν εντονότατη η αντίδραση όχι μόνο των συνδικαλιστών αλλά και του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Μητσοτάκη προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από τους νέους προϊσταμένους που θα επιλεγούν κατόπιν εξετάσεων. Στη διάρκεια του 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υφισταμένων, γιατί την επόμενη χρονιά, το 2016 θα ισχύσει η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και για να επιλεγούν αυτοί που θα πριμοδοτηθούν θα παίξει καθοριστικό ρόλο το φύλλο αξιολόγησης που θα έχει συντάξει ο προϊστάμενός τους.

aftodioikisi.gr

Πως συνδέονται τα εμβάσματα δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό με τις απολύσεις στο Δημόσιο


Στο μαύρο χρήμα από ιδιαίτερα μαθήματα και τα γνωστά φακελάκια στα νοσοκομεία αποδίδεται, σύμφωνα με «Τα Νέα» σε μεγάλο βαθμό η περιουσία μερίδας εκπαιδευτικών και γιατρών -αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των 5.260 υπαλλήλων- που έστειλαν στο διάστημα από το 2010 μέχρι πρόσφατα σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα ύψους 1,45 δισ. ευρώ.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κυρίως η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για επίορκους υπαλλήλους, προσωπικό που μονιμοποιήθηκε παρατύπως καθώς και όσους παρουσιάζουν παράνομο πλουτισμό στη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο Δημόσιο έρχεται, σύμφωνα την εφημερίδα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα ως το τέλος του έτους, οπότε θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί η δεξαμενή των προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων βάσει και της σχετικής δέσμευσης προς την τρόικα, ενώ επίκειται και η έναρξη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσυφάκη: «Λέτε να έχουν καμιά σχέση τα νούμερα (5.620) με τους υποψήφιους για απόλυση δημόσιους υπαλλήλους τον Δεκέμβρη (5.500); Είναι τυχαία η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αριθμών;» αναρωτήθηκε, λέγοντας «ας βρουν τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που είναι παράνομοι».
Κατά μέσο όρο, πάντως, το ύψος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο κυμαίνεται στα 275.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις 329 εργαζομένων που διοχέτευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονιζόταν από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεταφορά χρημάτων δεν υποδηλώνει από μόνη της κάποια παράτυπη ενέργεια.
Εύλογα ερωτήματα
Λόγω των υπέρογκων ποσών που βρέθηκαν να διακινούν οι δημόσιοι υπάλληλοι προκύπτουν ερωτηματικά κατά πόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Ήδη, στο στόχαστρο του ΣΕΕΔΔ έχουν μπει 32 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίστηκαν να μεταφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά -ορισμένοι και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ- και πραγματοποιούνται διασταυρώσεις με τα πόθεν έσχες. Εάν δεν δικαιολογούνται τα ποσά των εμβασμάτων, τότε τους υπαλλήλους περιμένουν πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά και η φορολογική Δικαιοσύνη μέσω ΣΔΟΕ, που μπορεί να τους ζητήσει καταβολή φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί περίπου υπάλληλοι με εμβάσματα είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως γιατροί, αλλά και υπάλληλοι των υπουργείων Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών καθώς και δήμων.
Οι εφοριακοί
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στελέχη του υπουργείου στο γεγονός πως μεταξύ των ελεγχομένων δεν εντοπίζεται μεγάλος αριθμός εφοριακών. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αποταμιεύσεις ή με εμβάσματα στο εξωτερικό σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων. Απλώς οι εφοριακοί γνωρίζουν τη διαδικασία εκ των έσω και δεν προχώρησαν σε σπασμωδικές κινήσεις μεταφοράς χρημάτων με τον τρόπο που έκαναν άλλοι εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Αποκλίσεις στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων υπαλλήλων με στοιχεία εμβασμάτων προς το εξωτερικό είχε εντοπίσει στην ετήσια έκθεσή του και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να διωχθούν πειθαρχικά και να τεθούν σε αργία, άλλοι τέσσερις και οι σύζυγοί τους να κληθούν να υποβάλουν με υπεύθυνη δήλωση περαιτέρω διευκρινίσεις και σε επτά ακόμη να διαταχθεί άρση τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου.

aftodioikisi.gr

Μισθολόγιο: Υπάλληλοι «δυο ταχυτήτων» στο Δημόσιο – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν


Σε ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό που είχε παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι συμφώνησαν Α. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος μετά τον «πάγο» που έβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα σχέδια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πρόκειται στην ουσία για το σχέδιο που προώθουσε εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ με  μείωση (σ.σ. χωρίς ακόμη να έχιε προσδιοριστεί αλλά με πιθανότερο τα 680 ευρώ) μισθού των νεοπροσλαμβανομένων, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί των υπαλλήλων.
Ουσιαστικά, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία υπαλλήλων «δυο ταχυτήτων».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έθνους, αυτό θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ” ό,τι όσοι ήδη υπηρετούν, ενώ δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας καθώς για τα δύο πρώτα χρόνια θα υπηρετούν υπό δοκιμαστικό καθεστώς.
Μετά την πάροδο των δύο χρόνων εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.
Η απόφαση αυτή έχει σαν στόχο έστω και λογιστικά να μειώσει το μισθολογικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα να απαλλάξει το δημόσιο από … τη μονιμότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις διάρκειας δύο ετών και αντικατάσταση των εργαζόμενων.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
«Καθυστερήσεις μόνο υπάρχουν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά» είπε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης.

aftodioikisi.gr

ΑΝΑΧΛΟΑΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ , ΤΟ 2014 - 2015

Πρόγραμμα αναχλόασης των βοσκοτόπων στη Χίο για την περίοδο 2014-2015, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλος, απαντώντας στη σχετική Ερώτηση του Κώστα Τριαντάφυλλου.
Ο βουλευτής είχε θέσει την αναγκαιότητα της αναχλόασης, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, και κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που αφορούσε τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2012 στη Χίο. Έπειτα και από συναντήσεις που ακολούθησαν, το αρμόδιο Υπουργείο ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2013, με σχετική υπουργική απόφαση την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος με τίτλο: «Αναχλόαση βοσκοτόπων – δημιουργία λειμώνων στις νήσους Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Κέα και Ρόδο».
«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχει διαβιβάσει στο ΥΠΑΑΤ το εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του ΓΠΑ, συγκεκριμένα στη Χίο, κατά την παρελθούσα καλλιεργητική περίοδο (2013-2014) στάλθηκε μίγμα σπόρων….. . Οι σπόροι αυτοί διανεμήθηκαν από τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε 16 παραγωγούς – κτηνοτρόφους για τη σπορά σε θέσεις της επιλογής τους».
«Ορισμένοι από τους παραπάνω παραγωγούς δεν έσπειραν τελικά τις διατεθείσες ποσότητες είτε εν μέρει είτε στο σύνολο, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την περίοδο αυτή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλλιεργήσουν».  
Παρά ταύτα, «η ανάλυση των στοιχείων της ερευνητικής προσπάθειας συνεχίζεται, όπως και θα συνεχιστεί η αποστολή μίγματος σπόρων για τη νέα περίοδο 2014 – 2015».
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος θεωρεί «σημαντική αυτήν την προοπτική, κυρίως, γιατί μέσα από την καινοτομία οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ωφεληθούν, έχοντας πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφές».

«Ειδικά για τη Χίο, που υφίσταται τις συνέπειες καταστροφικών πυρκαγιών, παλαιότερων και πρόσφατων, με τις συνέπειες στον τομέα της κτηνοτροφίας να είναι μεγάλες, θεωρώ ότι η προσπάθεια αναχλόασης θα έχει θετικά αποτελέσματα».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ , ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνέρχεται τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου και ώρα 12.00. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2015.
Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης :  
·    Ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για τα εξής θέματα:
α) Καταμερισμός βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους (απόφαση Δ.Σ. ΚΕΔΕ υπ’ αριθμ.: 158/30.9.2014)
β) Πόροι της ΚΕΔΕ από ΚΑΠ
γ) Κοινωφελής εργασία

·    Συζήτηση επί του σχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2015.
          Εισηγητές: Γ. Μουράτογλου,  γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ
       Ρ. Γκέκας, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΔΕ
·    Ρύθμιση οφειλών Δήμων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
           Εισηγητές: Γ. Μουράτογλου,  γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ
     Π. Ζυγούρης, νομικός σύμβουλος ΚΕΔΕ

·    Θέματα αρμοδιότητας Επιτροπής Θεσμών:
            α) Ενημέρωση για το ν. 4304/2014 (ΦΕΚ Α΄ 234) «Έλεγχος των    οικονομικών και πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις».
           β)       Παροχή γνώμης επί του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου ΝΠΔΔ και Επιχειρήσεων Ο.Τ.Α.
Εισηγητής:      Ι. Καραγιάννης, Β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα άργησε έξι χρόνια-Δείτε τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες


Στην Ελλάδα τα βιώνουμε όλα με καθυστέρηση. Τα άσχημα καθιερώνονται άμεσα, ψηφίζονται άμεσα τροπολογίες και φόροι, ενώ τα καλά που θα ανακουφίσουν τον κόσμο, πρέπει να περάσει μεγάλο διάστημα για να γίνου πραγματικότητα.
Η χώρα μας  βιώνει εδώ και έξι χρόνια μια βαθύτατη οικονομική κρίση, αλλά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), μόλις που άρχισε την εφαρμογή του και μάλιστα πιλοτικά.
Ακόμη και από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήρθε στην Ελλάδα, «καθυστερημένα»
Το dikaiologitika.gr παρουσιάζει το τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ποιες διαφορές υπάρχουν με το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Ελλάδα αλλά και ποιες διαφορές υπάρχουν στις παροχές και τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους δικαιούχους ανά χώρα.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το ΕΕΕ έγινε το 2000, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Το 2005 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο κοινοβούλιο δεύτερο σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του ΕΕΕ, το οποίο επίσης δεν προχώρησε. Στην ΕΕ όμως η πολιτική που ακολουθήθηκε για ανάλογες περιπτώσεις οικονομικής κρίσης, είναι διαφορετική. Παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Συστημάτων ως προς το ύψος και την ποικιλία των παροχών ή τους όρους προσβασιμότητας σε αυτές, εντούτοις υπήρξαν μοντέλα ΕΕΕ που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Ακόμα και ως έσχατο μέτρο, στόχος είναι το ΕΕΕ να βοηθήσει όσους το λάβουν να μην πέσουν κάτω από το οικονομικό όριο που θεωρείται το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα χορηγείται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου ατόμου ή οικογένειας. Κοινή προϋπόθεση για να χορηγηθεί η εισοδηματική στήριξη είναι ο έλεγχος των οικονομικών πόρων των υποψήφιων δικαιούχων, καθώς και η παροχή στήριξης για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το δικαίωμα αφορά τους μόνιμα εγκατεστημένους πολίτες της χώρας, ενώ είναι έντονο το φαινόμενο της διοικητικής αποκέντρωσης των προγραμμάτων.
Στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών έχουν θεσπιστεί νομοθετικές διατάξεις για την παροχή βοήθειας σε εκείνους τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, είτε επειδή δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους ή γιατί δεν έχουν εργασία.
Η ανάπτυξη συστημάτων ΕΕΕ είναι έντονη την τελευταία 20αετία με κύριο χαρακτηριστικό την ποικιλομορφία. Κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας. Σε μια προσπάθεια ομαδοποίησης θα καταλήγαμε σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
α) Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από απλά αλλά περιεκτικά συστήματα (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Φιλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ολλανδία). Τα συστήματα αυτά απευθύνονται σε άτομα τα οποία δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα διαβίωσης.
β) Στην δεύτερη κατηγορία συναντάμε χώρες (Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία), η οποίες διαθέτουν συστήματα τα οποία ορίζονται ως μη κατηγορικά.
γ) Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίες έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο δίκτυο από διαφορετικά και συχνά επικαλυμένα συστήματα. Τα συστήματα αυτά απευθύνονται σε κοινωνικές κατηγορίες που έχουν επείγουσα ανάγκη υποστήριξης.
δ) Στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία βρίσκονται χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία), που χαρακτηρίζονται από περιορισμένες και αποσπασματικές διατάξεις, οι οποίες απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια την έννοια του όρου «ανεπαρκές επίπεδο διαβίωσης».
Τα ευρωπαϊκά συστήματα ΕΕ, καλύπτουν ένα ποικίλο φάσμα κοινωνικών παροχών. Η Λετονία για παράδειγμα, διαθέτει ένα γενικό μη ανταποδοτικό ελάχιστο σύστημα, που ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία. Το υπουργικό συμβούλιο καθορίζει το επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ωστόσο οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να αποκλίνουν από τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και να καθιερώνουν ένα υψηλότερο επίπεδο ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των κατώτατων συντάξεων γήρατος και αναπηρίας.
Παρόμοια τεχνική εφαρμόζεται και στην Νορβηγία: στην περίπτωση αυτή το ΕΕΕ δεν καθορίζεται από νόμο αλλά από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα ποσά που απαιτούνται για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Στην Ιταλία, η νομοθετική αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί από το εθνικό επίπεδο στις περιφέρειες ή στους δήμους. Αυτό μεταφράζεται σε ένα «μωσαϊκό» από διάφορα τοπικά συστήματα. Στο Βέλγιο οι παροχές οργανώνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στην Ισπανία, οι αρμοδιότητες εκτείνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για ειδικά συστήματα. Στην Αυστρία, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ρυθμίζεται από διαφορετικές νομοθετικές πράξεις και κανονισμούς των εννέα ομοσπονδιών.
Τι παροχές δίνουν και με ποια κριτήρια οι χώρες της ΕΕ
Τα συστήματα που εφαρμόζουν οι χώρες της ΕΕ, για τη χορήγηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) στους πολίτες τους, αποτελούν ένα συνδυασμό παροχών σε είδος και παροχών σε χρήμα. Οι περισσότερες χώρες – μέλη προκρίνουν την αρχή των παροχών σε χρήμα, ενώ λιγότερες είναι εκείνες που επιλέγουν και τη λύση των παροχών σε είδος. Στην Κύπρο για παράδειγμα, οι παροχές σε είδος αφορούν τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Γενικότερα, οι παροχές σε είδος παρατηρούνται συνήθως σε κράτη με αποκεντρωμένες δομές (συνήθως σε δήμους ή περιφέρειες, πχ Ιταλία και Αυστρία).
Υπάρχουν κράτη – μέλη που εκτός από τις καθαρές παροχές σε χρήμα κάνουν χρήση και των λεγόμενων top – up παροχών. Οι παροχές αυτές αποτελούν επιπλέον συμπλήρωμα εισοδημάτων από εργασία, συντάξεις και επιδόματα.
Η Ελβετία είναι το μόνο κράτος μέλος που προβλέπει top up παροχές σε χρήμα. Ορισμένα κράτη μέλη συνδυάζουν και παροχές σε χρήμα και top up παροχές. Η Κύπρος παρέχει ειδικό επίδομα, το ποσό του οποίου εξαρτάται από την κανονική ή την κοινωνκή σύνταξη που λαμβάνει ο δικαιούχος. Στην Πορτογαλία υπάρχει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ηλικιωμένους, είτε έχουν δικαίωμα για ανταποδοτική σύνταξη είτε όχι.
Στη Γαλλία, συναντάται το επίδομα ειδικής αλληλεγγύης, το οποίο εγγυάται ένα ελάχιστο εισόδημα για τα άτομα που είναι ικανά να εργαστούν, καθώς και πλήρης αποζημίωση όταν το εισόδημα είναι κάτω από ένα ορισμένο όριο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο συναντάται η εισοδηματική στήριξη, δηλαδή εισόδημα που χρηματοδοτείται από τους φόρους και παρέχει οικονομική βοήθεια σε άτομα που δεν έχουν πλήρη απασχόληση και το εισόδημα των οποίων, ανεξαρτήτως πηγής, είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Αυστρία εφαρμόζουν συστήματα κοινωνικής πρόνοιας τα οποία εκτός των άλλων καλύπτουν καθορισμένες και μετρήσιμες δαπάνες. Οι δαπάνες αυτές αφορούν την καθημερινότητα και περιλαμβάνουν την κάλυψη βασικών αναγκών όπως, τρόφιμα και ποτά, ρούχα και παπούτσια, είδη υγιεινής, καθημερινή εφημερίδα, τηλεφωνικά έξοδα, έξοδα που σχετίζονται με τη συμμετοχή ελεύθερου χρόνου και κόστους μεταφοράς. Το σύστημα της Σουηδίας προβλέπει μέχρι και την ασφάλιση των νοικοκυριών.
Το ύψος της εισοδηματικής στήριξης υπόκειται σε περιοδική αναθεώρηση και προσαρμογή. Τα περισσότερα κράτη – μέλη εφαρμόζουν την αυτόματη ρύθμιση με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ειδικότερα, σε ορισμένες χώρες η αύξηση πραγματοποιείται μόνο εάν ο δείκτης τιμών του καταναλωτή, αυξάνεται πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό (Τσεχία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο). Ορισμένα κράτη μέλη προσαρμόζουν το ποσό μόνο μετά από απόφαση της κυβέρνησης πχ Λιθουανία, Εσθονία, ενώ σε άλλες χώρες, η προσαρμογή είναι συνάρτηση των διαθέσιμων πόρων του προϋπολογισμού (Βουλγαρία, Λετονία). Από χώρα σε χώρα διαφέρει και η περιοδικότητα της ρύθμισης. Στις περισσότερες χώρες μέλη είναι ένα έτος, στη Σλοβενία και την Ουγγαρία είναι έξι μήνες, στην Πολωνία είναι κάθε 2 ή 3 χρόνια και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Λιθουανία και στην Εσθονία.
Όροι επιλεξιμότητας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr οι χώρες της ΕΕ, έχουν τοποθετήσει την κατοικία, την ιθαγένεια και την ηλικία, στην κορυφή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Ας δούμε πιο αναλυτικά, τι ισχύει:
Κατοικία
Οι περισσότερες χώρες προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο σύστημα ΕΕΕ, την κατοικία στη χώρα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Σουηδία, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν άδεια παραμονής, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκεί μόνο η παρουσία τους στη χώρα. Σε άλλες χώρες η νόμιμη διαμονή θα πρέπει να υπερβαίνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο, για παράδειγμα 7 χρόνια στη Δανία, 5 χρόνια στο Λουξεμβούργο και από 3 έως 5 χρόνια στην Ισπανία. Σε ορισμένες χώρες, γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα της «μόνιμης κατοικίας», χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζεται η ακριβής χρονική διάρκεια: αυτή είναι η περίπτωση της Γαλλίας, καθώς και πολλών άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπως είναι η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβενία. Είναι πιθανό αυτός ο όρος να έχει ως στόχο τον αποκλεισμό των πολιτών που διαμένουν σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης για πολλούς μήνες του έτους από την πρόσβαση σε μέτρα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των Γερμανών που διαμένουν σε ξένες χώρες και οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς ανέχειας.
Ιθαγένεια
Προσδιορίζονται τρεις ομάδες χωρών. Η πρώτη αποτελείται από τις χώρες που χορηγούν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μόνο για τους πολίτες τους και έτσι η εθνικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο μέτρο (εξαιρούνται όσοι αιτούνται άσυλο και άλλες ειδικές κατηγορίες). Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Δανία. Μια δεύτερη κατηγορία χωρών είναι εκείνες που καλύπτουν και τους αλλοδαπούς, υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους. Αυτές είναι η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία. Στην Ιρλανδία, οι αλλοδαποί απαιτείται να έχουν μια απλή άδεια παραμονής, ενώ στην Κύπρο η ιθαγένεια δεν είναι υποχρεωτική για να λάβει κάποιος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Ηλικία
Στην περίπτωση της ηλικίας, οι διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες. Η Αυστρία, η Δανία, η Φιλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Τσεχία και η Σλοβακία, δεν θέτουν όριο ηλικίας για την πρόσβαση στο ΕΕΕ. Σε άλλες περιπτώσεις, η απουσία ενός ορίου ηλικίας είναι τυπική και όχι ουσιαστική, που σημαίνει ότι δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υποκειμενικό δικαίωμα του ανηλίκου. Για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), όλοι οι νόμοι για το ΕΕΕ, αναφέρουν ως υποχρέωση των γονέων να βοηθούν οικονομικά τα ανήλικα τέκνα τους. Στην Κύπρο ο κανόνας αυτός, αφορά μόνο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Σε άλλες χώρες προβλέπεται ρητά ένα ελάχιστο όριο ηλικίας προκειμένου κάποιος να επιλεγεί για το ΕΕΕ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το όριο ηλικίας είναι τα 16 έτη, τα 18 έτη ισχύουν στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στην Μάλτα, στην Ολλανδία, στην Σλοβενία, στην Ρουμανία, στην Πολωνία και στην Πορτογαλία. Τα 25 έτη ισχύουν στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία και στην Ισπανία. Οι εξαιρέσεις αφορούν έγγαμους ανήλικους με παιδιά, όπως είναι το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Ανώτατο ηλικιακό όριο, για την πρόσβαση στο μέτρο προβλέπεται στην Ισπανία (65 έτη) και στη Μάλτα (60 έτη). Στην Γερμανία και στην Ολλανδία τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εντάσσονται σε ειδικά μέτρα.
Ένταξη στην απασχόληση
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) μεριμνούν για την κοινωνική και την επαγγελματική ένταξη των δικαιούχων. Η πλειονότητα των κρατών μελών συνδέει το δικαίωμα για παροχές με ένα ελάχιστο βαθμό δέσμευσης για εύρεση εργασίας. Στο Λουξεμβούργο, δεν μπορεί να εγκαταλείψει κάποιος την εργασία του χωρίς κάποια βάσιμη αιτιολογία και δεν μπορεί να απολυθεί εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Η Ελβετία δεν εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές αφού η μέριμνα αφορά ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Αντίθετα, η Σλοβακία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προθυμία των δικαιούχων για εργασία. Στην Ισπανία τα προγράμματα επανένταξης στην εργασία, δεν σχετίζονται με την καταβολή ΕΕΕ. Στη νομοθεσία των περισσότερων κρατών – μελών προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή των ατόμων που θα λάβουν ΕΕΕ, στα κέντρα εύρεσης απασχόλησης. Ουσιαστικά, κάθε υποψήφιος δικαιούχος για παροχές κοινωνικής βοήθειας θα πρέπει είτε να αναζητά ενεργά εργασία, είτε να είναι διαθέσιμος για οποιαδήποτε εργασία. Όλα τα κράτη μέλη εστιάζουν κυρίως στην απόκτηση εισοδήματος μέσω σύναψης σύμβασης εργασίας. Στη Ρουμανία, κάποιο από τα μέλη της οικογένειας που λαμβάνει ΕΕΕ, είναι υποχρεωμένο να εργαστεί προς το συμφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την κοινωνική ένταξη. Στην Ολλανδία, οι σύντροφοι / σύζυγοι των ανέργων θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν εργασία. Στην Γερμανία, άτομα που έχουν ανάγκη και που είναι ικανά να εργαστούν, καθώς και τα άτομα που ζουν μαζί τους, θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν για να βρουν δουλειά.
Στην περίπτωση που η αναζήτηση για εργασία αποτύχει, τα περισσότερα από τα κράτη μέλη προβλέπουν μια «εναλλακτική οδό», κυρίως μέσω της παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Ορισμένα κράτη μέλη καθορίζουν μέχρι και συγκεκριμένους όρους, όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Στην Ιρλανδία, όλα τα άτομα που δεν εργάζονται για διάστημα τριών μηνών, συμμετέχουν στο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση, με κύριο στόχο να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Εκτός από την επαγγελματική κατάρτιση κάποια κράτη μέλη εφαρμόζουν και άλλους τρόπους υποστήριξης των δικαιούχων ΕΕΕ. Στην Γερμανία, οι τοπικές αρχές παρέχουν συμβουλές διαχείρισης χρέους ή ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική κατά του εθισμού σε ουσίες. Στην Μάλτα, υπάρχουν προγράμματα αποτοξίνωσης από ναρκωτικά και αλκοόλ, ενώ στην Σλοβενία ο δικαιούχος υποχρεώνεται να συνάψει συμβάσεις με το κέντρο κοινωνικής εργασίας.
Άλλες πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ορισμένες χώρες είναι οι εξής:
*Νορβηγία: Η υπηρεσία εργασίας και πρόνοιας μπορεί να θέσει προϋποθέσεις για τη χορήγηση κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας, για παράδειγμα, την εργασία στο Δήμο.
*Βουλγαρία: Οι άνεργοι προκειμένου να λάβουν το μηνιαίο επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, συμμετέχουν σε προγράμματα που διοργανώνονται από το Δήμο για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
*Βέλγιο: Το δημόσιο κέντρο κοινωνικής βοήθειας μπορεί να προτείνει μια εργασία στον ενδιαφερόμενο, με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας καθώς και να τον θέσει στη διάθεση εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα.
Μπορεί επίσης, να καλύψει και ένα μέρος του μισθού του.
Σε όλα τα κράτη μέλη επιβάλλουν κυρώσεις τιμωρώντας την «απρόθυμη συμπεριφορά». Στην Βουλγαρία, η άρνηση να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι σε προγράμματα επανένταξης, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας. Η επιβολή κυρώσεων καθορίζεται από νομοθετικές πράξεις. Στην Κύπρο η άρνηση συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης ή η απόρριψη θέσης εργασίας, σημαίνει τη διακοπή της βοήθειας. Το ίδιο συμβαίνει και στη Δανία. Στην Ουγγαρία, το δικαίωμα στις παροχές τερματίζεται αυτόματα, αν ο δικαιούχος διαγραφεί από το μητρώο αναζήτησης εργασίας. Εάν η συμπεριφορά αυτή παρατηρηθεί για πρώτη φορά, τότε προβλέπεται αναστολή χορήγησης του ΕΕΕ για ένα μήνα. Εάν όμως παρατηρηθεί για δεύτερη φορά, τότε αυτό συνεπάγεται τον τερματισμό της παροχής.
Κάποια κράτη μέλη παρέχουν οικονομικά κίνητρα σε εργοδότες που προσλαμβάνουν άτομα που λαμβάνουν το επίδομα. Κράτη όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβακία επιδοτούν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στην Σλοβενία για παράδειγμα, χορηγούνται 12 μηνιαίες πληρωμές ΕΕΕ, στους εργοδότες που προσλαμβάνουν μακροχρόνια δικαιούχους ΕΕΕ.


aftodioikisi.gr

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για το επίδομα μεταπτυχιακού τίτλου


Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανάρτησε στο διαδίκτυο τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία: «…για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων, οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις για την αναγνώριση από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της συνάφειας του διδακτορικού τους διπλώματος ή του μεταπτυχιακού τους τίτλου σπουδών σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης ισχύος του ν.4024/2011 (την 1η.11.2011) αλλά η σχετική απόφαση εκδόθηκε μεταγενέστερα, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του ν.4024/2011, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του».

aftodioikisi.gr

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη 79 θέσεων για υπουργεία, Μητροπόλεις


Στο Εθνικό Τυπογραφείο απεστάλει για δημοσίευση η 4K/2014 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εβδομήντα εννέα (79) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς και Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.Σ – 424 ΓΣΝΕ) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Καταστήματα Κράτησης).

aftodioikisi.gr

Από τους «διαθέσιμους» ξεκινούν οι 5.500 απολύσεις – «Καρφιά» Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ για τα νομικά πρόσωπα


Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες με την κατάταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς θα απολυθούν. Αυτό προανήγγειλε μιλώντας στον σκάι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα είναι οι πρώτοι από τους 5.500 που θα απολυθούν ώστε να τηρηθεί η δέσμευση προς την τρόικα για τις 15.000 απολύσεις του 2015.
«Η δέσμευση θα υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε την κόντρα του με το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η θέση στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί επαναξιολόγησης τους αριθμού των απολύσεων «δεν έχει τεθεί εντός κυβέρνησης».
Παράλληλα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διεμήνυσε εκ νέου πως οι αποχωρήσεις υπαλλήλων που είχαν μονιμοποιηθεί σε πλαστά πιστοποιητικά αλλά και ο επανέλεγχος των συμβάσεων,  θα συνεχιστούν, αν χρειαστεί και με τη συνδρομή των εισαγγελικών Αρχών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Δήμοι αντιδρούν;», διερωτήθηκε κάνοντας λόγο πολιτικές συμφωνίες μεταξύ υπαλλήλων και δημοτικών Αρχών.
Τρεις συν μία δεξαμενές
Να σημειωθεί ότι οι δεξαμενές των 5.500 απολύσεων  είναι «τρεις συν μία»:
Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου.
Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ” αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, η δεξαμενή που αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.

Δημόσιο: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για 773 θέσεις – Ποιους αφορά


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 1Δ/2014 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 12/9-10-2014 και 13/15-10-2014 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας, επτακοσίων πέντε (705) θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και εξήντα οκτώ (68) θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α/26-3-2014), τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διαφόρων κλάδων – ειδικοτήτων Δημοσίων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων του Δημόσιου.
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (επιλογή: Online Υπηρεσίες).
Σχετικά επισημαίνονται και τα ακόλουθα:
Δικαίωμα συμμετοχής στην Προκήρυξη 1Δ/2014 έχουν μόνο όσοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και φορέων που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από 1−1−2009 και μετά καθώς και όσοι έχουν διατεθεί προς διορισμό σε αντικατάσταση/αναπλήρωση των αρχικώς διορισθέντων υποψηφίων με απόφαση Τμήματος του ΑΣΕΠ που εκδόθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα, βάσει διαδικασιών πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ΑΣΕΠ ή των φορέων των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ και δεν έχουν διοριστεί.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει με την πάροδο της 13ης Νοεμβρίου 2014, ημέρας Πέμπτης.
Η συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι και τη 18η Νοεμβρίου 2014, ημέρα Τρίτη, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Προκήρυξη 1Δ/2014
Κατηγορία Π.Ε. ή Τ.Ε.
Τ.Θ. 14.308
Αθήνα Τ.Κ. 115.10
Για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, συνιστάται στους υποψήφιους να μην περιμένουν την τελευταία ημέρα για να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση καθώς τυχόν υπερφόρτωση του διαδικτύου ή σφάλμα στη σύνδεση με αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολία ή αδυναμία υποβολής αυτής.
Το ΑΣΕΠ δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης που οφείλεται στους προαναφερόμενους παράγοντες.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο αιτήσεις σε κατάσταση «Υποβλήθηκε» μπορούν να εκτυπωθούν. Σε περίπτωση που η αίτηση εμφανίζεται στη «Λίστα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων» σε κατάσταση «Ανοιχτή (Συμπλήρωση)», είναι απαραίτητο να υποβληθεί εκ νέου προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή των υποψηφίων στο διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητο οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τις Συχνές ερωτήσεις, πριν την επικοινωνία τους με το ΑΣΕΠ..
Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διοίκησης του ΑΣΕΠ:
Τις εργάσιμες ημέρες:
  • Κατά τις ώρες 08:00 μέχρι 20:00 (Τηλ. 2131319137, 132, 141, 124 και 131)
Τις αργίες:
  • Κατά τις ώρες 12:00 μέχρι 18:00 (Τηλ. 2131319137, 132, 141, 124 και 131)
Για γενικές διευκρινίσεις σχετικά με την Προκήρυξη και τη συμμετοχή σε αυτή (δικαιολογητικά, τίτλοι σπουδών κτλ.) οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά (2131319100, εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00 μέχρι 14:00) ή μέσω email στο enimerosi@asep.gr


aftodioikisi.gr