Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΝ κ. Νίκου Δένδια και του ΥΦΥΠΑΑΝ κ. Νότη Μηταράκη για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην έκθεση “Doing Business 2015”.

  

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: "Όπως είπε ο Υπουργός, ο κ. Δένδιας,  κατά άλλες 11 θέσεις βελτιώθηκε η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση Doing Business Report 2015 που εκδίδει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα.  Ειδικότερα η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις 61η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 72η θέση μεταξύ πάλι 189 χωρών.

Συνολικά πήγαμε από τη θέση 100 το 2012 στην θέση 61. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο,  κατά 45 θέσεις,  στον τομέα της καταχώρησης ακίνητης περιουσίας. Τομέας, στον  οποίο,  όπως γνωρίζετε, η χώρα μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, έχοντας περάσει ειδικό νόμο για τη διευκόλυνση της αγοράς ακίνητης περιουσίας από ξένους επενδυτές. Και την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε τα πολύ θετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.

Επίσης,  σε απόλυτα μεγέθη, η καλύτερη επίδοση της χώρας μας, που βρίσκεται στην 48η θέση, καταγράφεται στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τις εξαγωγές και τη στρατηγική της εξωστρέφειας που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.  Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βελτίωση της ελληνικής θέσης στον τομέα της προστασίας των επενδυτών,  όπου από την 80η θέση πέρσι η χώρα μας πλέον κατατάσσεται στην 62η θέση. Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικότατο άλμα στην ανταγωνιστικότητα, όπως μετρά η Παγκόσμια Τράπεζα. Ανέβηκε κατά 39 θέσεις. Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που θεσπίσαμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης, αποδίδουν πλέον χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δουλεύοντας με σύστημα, με μέθοδο και κυρίως με διάρκεια στην προσπάθειά μας,  καταφέραμε να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, γεγονός που αναγνωρίζεται από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.  Αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμη από την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθειά μας θα έχει συνέχεια γιατί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει κομβική σημασία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τελικά για το μεγάλο στόχο που είναι η μείωση της ανεργίας. Ευχαριστώ."

Ερώτηση, σε σχέση με το Doing Business: Αναφέρθηκε ότι ανέβηκε η κατάταξη της Ελλάδας κατά 11 θέσεις. Αυτό γίνεται με βάση την περσινή κατάταξη την αρχική ή με βάση την αναθεωρημένη κατάταξη που έγινε τον Ιούνιο; Ευχαριστώ.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ως προς το Doing Business αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το τονίζω για άλλη μια φορά, είναι μια συνεχής πορεία βελτίωσης της θέσης της ελληνικής οικονομίας. Ξεκινώντας όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση από τη θέση 100, σήμερα βρισκόμαστε στη θέση 61 και όπως είπα, πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και μέτρα που ανακοινώθηκαν ακόμα και σήμερα, φυσικά δε συμπεριλαμβάνονται ακόμα σ’ αυτό το report, θα περιλαμβάνονται στο reportτου 2016 και αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία για το μέλλον.  Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει μικρές αλλαγές στη μεθοδολογία. Στη μεθοδολογία που ανακοινώθηκε πέρυσι, το 2014, η Ελλάδα ήταν στην 72η θέση. Φέτος, με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις φετινή χρονιά, ήμαστε 16. Αν χρησιμοποιείτο η φετινή μεθοδολογία πέρυσι, θα ήμαστε στο 65 πέρυσι και αυτό δείχνει ότι και με τη νέα μεθοδολογία η βελτίωση της Ελλάδος είναι σημαντική."