Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ 28 ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Aπαράδεκτη η αντίδραση των 28 για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεν σημειώνεται καμιά καταδίκη της Τουρκίας για τις αυθαιρεσίες της, ενώ διατυπώνονται μόνο αοριστολογίες περί «σεβασμού» των κυραρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και «ανησυχία» για τις εξελίξεις.
ΠΑράλληλα σημειώνεται  πως υπό τις συνθήκες είναι «περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων». Με άλλα λόγια ξεχνάμε την κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ ζητώντας μόνο συνολική λύση δηλαδή μοίρασμα των κοιτασμάτων.
Το θέμα της Κύπρου εντάχθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας, με αφορμή την αμφισβήτηση από μέρους της Τουρκίας των δικαιωμάτων της Κύπρου στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Μάλιστα, χθες Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου έριξε λάδι στη φωτιά των τουρκικών προκλήσεων, λέγοντας πως το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, που έχει εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ, «θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».
Μάλιστα, έκανε αναφορά και στα περί δύο κρατών, σημειώνοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο, τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

defencenet.gr