Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΦΟΒ : ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΠΟΥΣ



Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου τιμώντας την επέτειο της καθοριστικής για την έκβαση της απελευθέρωσης της Χίου μάχης του Αίπους, σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που διοργανώνoνται το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014.

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014
  • Δρόμος Θυσίας Αίπους - 2014
Ο Φ.Ο.Β. σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Χίου - Σάμου, διοργανώνει αγώνα δρόμου - ανάβασης του Αίπους για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για ενήλικες.

9:00 - 10:00 π.μ.: Συγκέντρωση αθλητών στο χώρο της «Κιβωτού του Αιγαίου» - Εγγραφή συμμετεχόντων. 

10:30 π.μ.: Εκκίνηση αγώνα. Τερματισμός στη θέση Σελλάδα - Απονομή επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές.

  • Μονοπάτι Θυσίας Αίπους

Ο  Φ.Ο.Β. σε συνεργασία με τον ερευνητή πεδίου και συνοδό αναβάσεων κ. Γιώργο Χαλάτση διοργανώνει πεζοπορική διαδρομή στα χνάρια των πρωταγωνιστών της μάχης του Αίπους το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 1912.

 9:00 π.μ.: Συγκέντρωση στο τμήμα της οδού Πεσόντων (200μ. πριν τον Ι. Ν. Αγ. Μακαρίου) - δηλώσεις συμμετοχής. 

09:30 - 10:30 π.μ.: Πεζοπορική διαδρομή (Πραντούνικα - Βρυσάκια - Καστέλι - Μνημείο Πεσόντων).

Μεταφορά με λεωφορείο στη θέση Σελλάδα. Ξενάγηση στις θέσεις μάχης του αγήματος πεζοναυτών του υποπλοίαρχου Ι. Δεμέστιχα που εντοπίστηκαν στην περιοχή από τον ερευνητή πεδίου κ. Μανώλη Ρωξάνα, παρουσία και του Αντιναυάρχου ΠΝ και επίτιμου Αρχηγού Στόλου, κ. Γρηγόρη Δεμέστιχα.

12:00: Επιστροφή

  • 40+1 ημέρες για την Ελευθερία 

Ο Φ.Ο.Β. παραδίδει στην εκπαιδευτική κοινότητα τη μουσειοσκευή «40+1 ημέρες για την Ελευθερία» που αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα της απελευθέρωσης της Χίου από τον οθωμανικό ζυγό και τη μάχη του Αίπους της 15ης Νοεμβρίου 1912.

7:00 μ.μ.: Παρουσίαση της μουσειοσκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Ο.Β. από την υπεύθυνη του Μουσείου του ΦΟΒ, φιλόλογο κα. Γιασεμή Αμπαζή. 

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο χορηγός της μουσειοσκευής κ. Γιώργος Ν. Μπαχάς, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ».

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014
  • Συμμετοχή στις τιμητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Καθ. Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Βροντάδου στη μνήμη των Πεσόντων 

7:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο και Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

11:00 π.μ.: Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αίπους.

  • Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μακεδονομάχος Ναύαρχος Ιωάννης Ν. Δεμέστιχας», στην αίθουσα εκδηλώσεων Φ.Ο.Β.
Στο βιβλίο καταγράφεται η δράση του Ναύαρχου Ιωάννη Δεμέστιχα που συμμετείχε σε κάθε αγώνα της Ελλάδας: Κίνημα Στρατιωτικού Συνδέσμου, Μακεδονικός αγώνας, Απελευθέρωση της Χίου και των νησιών του Αιγαίου, Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος, Κίνημα Εθνικής Αμύνης, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική καταστροφή, Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος - Μέση Ανατολή.

7:00 μ.μ.: Παρουσίαση του βιβλίου από τον Αντιναύαρχο ΠΝ και επίτιμο Αρχηγό Στόλου, κ. Γρηγόρη Δεμέστιχα. 

Αποσπάσματα, με παράλληλη προβολή ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού, θα διαβάσουν οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Βροντάδου: Μαρία Κυλαδίτη, Πηνε-λόπη Τερζή, Βέρα Χανδρά, Ωραιάνθη Τσιρώνη, Υπατία Ζαννίκου, Παναγιώτης Αρμένης και Όμηρος Γιαννάς. Επιμέλεια: Άρτεμις Καστάνια, Αντώνης Νικολάου.

  • Στο τέλος της εκδήλωσης θα διατεθεί από το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης», ανάτυπο της επετειακής ομιλίας του αντιναυάρχου Ι. Δεμέστιχα που εκφωνήθηκε την 11η Νοεμβρίου 1951 στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου.
          Εκ μέρους του Ιδρύματος χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής του, υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.) κ. Σταύρος Μιχαηλίδης. 

  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα εκτεθεί ο πίνακας «Αρκαδία» του λαϊκού ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα, από τη συλλογή του κ. Γιώργου Ν. Μπαχά

         Από το Δ.Σ. του Φ.Ο.Β.