Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  των επιχειρήσεων, αν και  με σοβαρή καθυστέρηση, αποτελεί σε «πρώτη ανάγνωση» το τελευταίο σωσίβιο στην αγορά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.
Ωστόσο, η «δεύτερη ανάγνωση» δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του νόμου.
Πάγια θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου είναι να αντιμετωπίζει ενιαία τα χρέη σε Δημόσιο και Τράπεζες. Ζητήσαμε και ζητάμε, μια γενναία και με σαφή κριτήρια υπαγωγής, ρύθμιση,  ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να δοθούν τα εχέγγυα στον επιχειρηματία, ώστε να  παλέψει – ακόμη και να ρισκάρει  - για την επανεκκίνηση της επιχείρησής του.
Με τη νέα ρύθμιση, είναι καταρχάς φανερό, ότι συνεχίζεται ο ρυθμιστικός και αποφασιστικός ρόλος των Τραπεζών, από τη διακριτική ευχέρεια των οποίων θα εξαρτηθεί η επανεκκίνηση της επιχείρησης, εφόσον δεν προκαθορίζονται περιοριστικά και σαφή κριτήρια.
Την ίδια στιγμή, «θολό» παραμένει το τοπίο και σε ότι αφορά τον καθορισμό της «καθαρής περιουσιακής κατάστασης» της επιχείρησης  ως προϋπόθεση, καθώς και στο είδος των δανείων που αφορά η ρύθμιση. Είναι απόλυτα δικαιολογημένος λοιπόν, ο φόβος του επιχειρηματία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις και  για άλλη μια φορά εγκλωβισμένος.
Θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα αποσαφήνιση στα «σκοτεινά σημεία» και αυστηρότερη οριοθέτηση του ρόλου των Τραπεζών, που πρόσφατα  η Κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε για την ισχυροποίηση της θέσης τους και της επάρκειας των διαθέσιμων κεφαλαίων τους.

«Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης και των Υπευθύνων των Tραπεζών για τη λύση των κόκκινων δανείων μας εκπλήσσουν αρνητικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι δεν βοηθούν στη λύση  του προβλήματος αυτού. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οφείλουν να συμβάλουν τα μέγιστα στη στήριξη και όχι στην υπονόμευσής τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.