Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

H Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλη περικοπή πόρων



Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που παρουσιάζουν τους Ο.Τ.Α. εκτός μνημονιακών στόχων και με απόκλιση όσον αφορά στο πλεόνασμα του 2014, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Οι αποκλίσεις που φέρεται να καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  στο στόχο του πλεονάσματος που έχει τεθεί για την Αυτοδιοίκηση για τα έτη 2014 και 2015, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελούν δικαιολογία για νέες περικοπές πόρων στους Δήμους. 

Ήδη η μείωση κατά 65% στους πόρους  που μας αποδίδονται από την Κεντρική Εξουσία, η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των Δήμων, σε όλη τη χώρα. Οι Δήμοι λειτουργούν «στο κόκκινο» και νέες περικοπές στη χρηματοδότησή τους από τους Κ.Α.Π., θα οδηγήσουν σε κλείσιμο δημοτικών υπηρεσιών.

Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλη περικοπή πόρων και πρέπει επιτέλους να της αναγνωριστεί η τεράστια συνεισφορά της στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Να τις αναγνωριστεί ότι φορτώθηκε τα προηγούμενα χρόνια νέες αρμοδιότητες , ευθύνες και κόστη, χωρίς να τις αποδοθούν ταυτόχρονα και οι απαραίτητοι πόροι.

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Γ.Λ.Κ. ας αναζητήσουν λοιπόν σε άλλους φορείς του Δημοσίου τα χρήματα που τους λείπουν, για να καλύψουν τους στόχους του πλεονάσματος.
Δεν μπορεί να αποτελεί η Αυτοδιοίκηση την εύκολη λύση για να καλύπτουν κάθε φορά «τις τρύπες» που δημιουργούν οι αστοχίες τoυ υπόλοιπου δημόσιου τομέα και των εποπτευόμενων φορέων του.

Η Αυτοδιοίκηση ότι είχε να δώσει, το έδωσε».