Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Iσχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ




Το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας με άνοιγμα της ψαλίδας σε διψήφιο νούμερο, τις χαμηλές πτήσεις του ΠΑΣΟΚ, την «κατάρρευση» της Δημοκρατικής Αριστεράς και την ενίσχυση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής κατέγραψε η διαδικτυακή ψηφοφορία της «Ζούγκλας».

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από τις 20/11/2014 έως τις 25/11/2014. Ψήφισαν 1.953 άτομα, τα οποία πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με φόντο τις εκλογές, τον πολυσυζητημένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων την υπόθεση Καρατζαφέρη κ.ά.

Πρόκειται για μια πρώτη ανίχνευση της τάσης του εκλογικού σώματος, την ώρα που κορυφώνονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και αυξάνονται οι φωνές της αντιπολίτευσης για εκλογές «εδώ και τώρα».

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες αφορούσε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, καθώς επί καθημερινής βάσεως διαρρέουν σενάρια περί συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού των 180 βουλευτών, μετέπειτα διαψεύδονται και πάλι απ’ την αρχή… 

Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 63% ζητούν να γίνουν εκλογές. 




Στο δεύτερο ερώτημα περί συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, οι πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να κλειστεί το ραντεβού μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων.




Στο επόμενο ερώτημα οι χρήστες του διαδικτύου κλήθηκαν να απαντήσουν εάν θεωρούν ότι ορθώς παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ή ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Το συντριπτικό ποσοστό (78%) απάντησε ότι η απόφαση της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής ήταν η σωστή, όσον αφορά στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.



Το τέταρτο ερώτημα αφορούσε στο αυτογκόλ του Υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ. Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πισωγυρίσματα με το επίμαχο νομοσχέδιο έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης και δη την αξιοπιστία της. Το 88,9% απάντησε θετικά, ενώ το 6,7% αρνητικά.



Επίσης, τέθηκε το εξής ερώτημα: Η ρύθμιση των 100 δόσεων θα λειτουργήσει ή όχι ανακουφιστικά για τους οικονομικά αδύναμους; Το 51% των πολιτών απάντησε καταφατικά, με το 43% να πιστεύει ότι η κυβερνητική απόφαση δεν θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.



Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός;

Υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνει για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία, έναντι του νυν πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, το 50,3% των πολιτών πιστεύει ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ο κατάλληλος για την πρωθυπουργία.



Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις εκλογές, δηλαδή εάν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει το νήμα με 77,1%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 10,6%.




Πρόθεση ψήφου για τις εκλογές


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 28,6% (δίχως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία), δεύτερη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 18,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 15,9%, ακολουθούν το ΠΟΤΑΜΙ με 5,2% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, το ΠΑΣΟΚ (εν μέσω εμφυλίου μεταξύ Παπανδρεϊκών-Βενιζελικών) αποσπά 3,7% και εν συνεχεία το ΚΚΕ λαμβάνει 3,9%. Η ΔΗΜΑΡ ανιχνεύεται μετά βίας.


Συσπειρώσεις και... διαρροές ψηφοφόρων

Στις συσπειρώσεις των πρώτων δύο κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 51%, με βασική «αιμορραγία» τη διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 16,9%.



Αντίθετα, η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 70,8%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 11,5%.




H TAYTOTHTA THΣ ΕΡΕΥΝΑΣ















zougla.gr