Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Οι Αθηναίοι δικηγόροι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες και προχθές, με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
Παράλληλα, ως μορφή των κινητοποιήσεων τους εξέλεξαν την αποχή διαρκείας.
Ειδικότερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επί 21.615 εγγεγραμμένων ψήφισαν 10.114 δικηγόροι (ποσοστό συμμετοχής 46,79%). Ως έγκυρα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν 9.935 και ως άκυρα 108, ενώ υπήρξαν και 71 λευκά.
Εξ΄ αυτών, οι 8.961 Αθηναίοι δικηγόροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και μόλις 968 τάχθηκαν υπέρ των επίμαχων τροπολογιών.
Παράλληλα, 4.578 Αθηναίοι δικηγόροι επέλεξαν ως μορφή κινητοποιήσεων τους την αποχή διαρκείας και 3.729 την στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας αποχή.
Το πανελλαδικό δημοψήφισμα διεξήχθη στους 60 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, ενώ στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αιγίου, Άρτας και Μεσολογγίου δεν διεξήχθη δημοψήφισμα μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των επίμαχων τριών Συλλόγων.
Τον τελικό λόγο για τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων αλλά και την περαιτέρω μορφή των αντιδράσεων και των ενεργειών που υπάρξουν θα έχει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που θα συνέλθει, αύριο Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων οι δικηγόροι είναι ήδη σε αποχή μέχρι την Παρασκευή, εκτός των δικηγόρων της Αθήνας που αύριο και μεθαύριο δεν απέχουν των καθηκόντων τους. Έτσι, όλες οι δικές στα δικαστήρια της Πρωτεύουσας θα διεξαχθούν κανονικά.
Τέλος, πανελλαδικά στις κάλπες κλήθηκαν 41.710 δικηγόροι, ενώ μόνο στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι δικηγόροι που είχαν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται στους 21.615. Τα πανελλαδικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά είναι στο πνεύμα των αποτελεσμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


protothema.gr