Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Σεβασμιότατε
Κυρίες και Κύριοι
 
Αγαπητοί σπουδαστές
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών.
Μια από τις πιο παλιές αλλά και τις πιο ιστορικές Ακαδημίες στη χώρα, από όπου έχουν αποφοιτήσει πάνω από 1.300 αξιωματικοί του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού.
Που έχει γράψει τη δική της ιστορία στο χώρο και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να τη γράφει, καθώς είναι η πλέον ακριτική σχολή στη χώρα.
Είναι μεγάλη τιμή για το νησί η ύπαρξη της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού και είναι συνυφασμένη με την ιστορία του.
 
Ανέκαθεν το ναυτικό επάγγελμα ήταν το δυνατό χαρτί του Ελληνισμού και η ποντοπόρος ναυτιλία αποτέλεσε διαχρονικά μία από τις κύριες ασχολίες των Ελλήνων και ιδιαίτερα των νησιωτών.
Η συνεισφορά της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών στη ναυτοσύνη είναι γνωστή.
Η Χίος ήδη από τον 18ο αιώνα μαζί με τις Οινούσσες και τα Ψαρά, αποτέλεσε ναυτική δύναμη και στις δύσκολές περιόδους πάντα προσέφερε τις υπηρεσίες της στο έθνος.
Και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η ελληνική ναυτιλία αποτέλεσε το δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας και κατάφερε να διατηρήσει την ισχύ και την ανταγωνιστικότητά της.
Προχώρησε σε νέες επενδύσεις και κατάφερε να διατηρήσει την ηγετική της θέση, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου. Και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της Ελλάδας, που αγωνίζεται, που ρισκάρει και κερδίζει.
Και αποτελεί εθνικό και στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε.
 
Αγαπητοί σπουδαστές
Νομίζω ότι έχετε επιλέξει ένα συναρπαστικό επάγγελμα.
Ένα επάγγελμα από τη μία δύσκολο και απαιτητικό, με στερήσεις και αρκετή μοναξιά, αλλά από την άλλη  και με αρκετή δόση περιπέτειας.
Τα τέσσερα χρόνια των σπουδών σας, να τα αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα, να εκμεταλλευτείτε’ όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η Ακαδημία και το νησί.
Να πάρετε τις κατάλληλες βάσεις για τη μελλοντική σταδιοδρομία σας και να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις φουρτούνες της θάλασσας αλλά και της ζωής.
Γι’ αυτό άλλωστε έχουν διακριθεί οι Έλληνες ναυτικοί σε όλο τον κόσμο.
 
Σας εύχομαι να έχετε μια καλή αρχή στη σπουδαστική σας χρονιά και να έχετε μπροστά σας ήρεμες θάλασσες.
Να γίνετε καλοί ναυτικοί και να προχωρήσετε μπροστά.
Η ναυτιλία σας χρειάζεται, η χώρα σας χρειάζεται.
 
Σας ευχαριστώ