Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΤΣΙΠΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ



Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος Α. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για συνεργασίες που δεν ευόδωσαν, αναφέρθηκε στη ήδη υπάρχουσα συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους.
Παραθέτουμε το απόσπασμα:
Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ («ΚΟΝΤRΑ CHANNEL»): Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, τελικώς δε συνεργαστήκατε με τον κ. Κουβέλη προεκλογικά, θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε εάν κι εφόσον μπει ο κ. Κουβέλης μαζί με τους Πράσινους στη Βουλή εάν θα συνεργαστείτε στην Κυβέρνηση ενδεχομένως με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν δεν μπουν στη Βουλή αν θα υπάρξει κάποια μεμονωμένη συνεργασία με τον κ. Κουβέλη. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ΄ αρχάς μου δίνετε την ευκαιρία κυρία Γκαντώνα να σας πω ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε με τον κ. Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά, εν τούτοις υπάρχει μια πολύ σημαντική συνεργασία, ιστορική και σημαντική θα έλεγα, σε ευρωπαϊκή διάσταση.
Είναι η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, με το κόμμα που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων. Κι αυτή είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά σε ένα ψηφοδέλτιο η συνάντηση Αριστεράς και Οικολογίας, δύο διακριτών δυνάμεων που πορεύονταν παράλληλα αλλά ποτέ μαζί στο ίδιο ψηφοδέλτιο κι είναι σημαντική γιατί μας δίνει και τη δυνατότητα διεύρυνσης των συμμαχιών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας θυμίζω ότι οι Πράσινοι είναι μια δύναμη που στη Γερμανία πολλές φορές βρέθηκαν και σε κυβερνητικούς συνασπισμούς και έχουν ισχυρές δυνάμεις. Με τον κ. Κουβέλη δεν κατέστη δυνατό, με την Δημοκρατική Αριστερά δεν κατέστη δυνατή μια εκλογική συνεργασία. Υπήρξε όμως μια ουσιαστική συζήτηση. Υπήρξε κοινός τόπος σε μια σειρά από ζητήματα το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση Σαμαρά και τις διεργασίες που συντελέστηκαν σε αυτό το κόμμα.
Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να υπάρξει προοδευτική αλλαγή, να υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Την ανάγκη να καταψηφιστεί η πρόταση του κ. Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πάμε σε εκλογές. Αυτό αποτελεί ήδη μια βάση συνεννόησης σημαντική.
Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι με τις δυνάμεις της αριστεράς, όπως σας είπα πιο πριν, της οικολογίας, πρωτίστως υπάρχει περιθώριο και η δυνατότητα για μετεκλογικές συνεργασίες την επόμενη μέρα..