Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ , ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΑΝ.ΕΛ. ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πώς η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ ως φαίνεται το ενδιαφέρον στρέφεται στο γεγονός αν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Αυτό όμως εξαρτάται κυρίως από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής και τι ποσοστό θα έχουν αυτά και εν συνεχεία τι ποσοστό θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα.
Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις τεσσάρων ξένων πρεσβειών που αποκάλυψε το defencenet.gr (διαβάστε σχετικά εδώ) φέρνουν πολύ κοντά στην αυτοδυναμία τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας την ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία στις πάνω από τις 6 μονάδες διαφορά χωρίς να αποκλείεται μέχρι και διψήφιο νούμερο μέχρι την Κυριακή αν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η τάση.
Ετσι, παρά την "θολή" έως εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη πρεκλογική ρητορική πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προοιωνίζουν τίποτα το θετικό, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή με αναγωγή επί των εγκύρων κοντά στο 35% και απέχει ελάχιστα από την αυτοδυναμία όσα κόμματα και αν μπουν στη Βουλή, όποιο ποσοστό αν συγκεντρώσει η ΝΔ ποσοστό κάτω από το 26%, χωρίς να εξαρτάται από το άθροισμα των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή.
Εδώ χρειάζεται ένα ποσοστό 36%.
Αν μπούν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το σενάριο είναι ιδανικό για το αριστερό κόμμα αφού θα έχει στήριξη επιπλέον 10-11 εδρών, αν βέβαια τα βρουν μετά τις εκλογές γιατί ο Α.Τσίπρας όπως έδειξε και στην περίπτωση με την Φ.Κουβέλη "ξέρει να παίρνει και να μην δίνει"...
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4%. Από εκεί και πέρα για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.
Ποια είναι τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία αν δεν υπάρξει διψήφια διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
  • 5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 38,5% για την αυτοδυναμία
  • 7% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 38% για την αυτοδυναμία
  • 8% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 37,2% για την αυτοδυναμία
  • 8,5% εως 9,5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 37% για την αυτοδυναμία
  • 10% εως 10,5% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 36,5% για την αυτοδυναμία
  • 11% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 36% για την αυτοδυναμία
  • 12% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,6% για την αυτοδυναμία
  • 13% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,2% για την αυτοδυναμία
  • 14% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 34,8% για την αυτοδυναμία
  • με ποσοστό 15% στα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 34,4%
Συνήθως (όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις) τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό που συνήθως κυμαίνεται από 5% έως 6%, αλλά αυτή την φορά και αντίθετ με το 2012 φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, οπότε τα παραπάνω είναι σχετικά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr