Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Το ΕΣΥ... φλέγεται ακόμα



Τις... στάχτες που άφησε το μνημόνιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καλείται να «μαζέψει» ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η «καμένη» γη, που εξακολουθεί να... φλέγεται, δεν δίνει στον νέο υπουργό κανένα περιθώριο για «χαλαρότητα».

Κι αυτό, φυσικά, διότι τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό ανέρχονται σε 33.000. Επιπλέον τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποχωρήσει προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί και έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000. Από το Εθνικό Σύστημα Υγείας λείπουν 6.500, μαζί με όσους είχαν... απολυθεί μνημονιακά, γεγονός που δημιουργεί ήδη τον πρώτο «πονοκέφαλο» στον υπουργό.

Όπως επισημαίνουν γιατροί στο «Ποντίκι», το σκηνικό «κατάρρευσης» του ΕΣΥ συμπληρώνεται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς μία στις τρεις οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι κενή. Παράλληλα η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από τον κανονικό.

Σε αναμονή

Σύμφωνα με αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, ο νέος υπουργός θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση πρόσληψης 717 μόνιμων γιατρών συν 300 επικουρικών για τα νοσοκομεία.

Επίσης διερευνώνται οι δυνατότητες πρόσληψης με ταχείες διαδικασίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, ενώ βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επαναπρόσληψη των 2.499 γιατρών που απολύθηκαν με τη σύσταση του ΠΕΔΥ, για τους οποίους όμως εκκρεμεί η διευθέτηση της εργασιακής σχέσης με την οποία θα επαναπροσληφθούν.

Μαζί με τους απολυμένους γιατρούς, ωστόσο, βρίσκονται σε... αναμονή για επαναπρόσληψη διοικητικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και ούτω καθεξής, γεγονός που προσθέτει ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και δυσχεραίνει την υπάρχουσα κατάσταση.

Ακόμη ένα βασικό ζήτημα είναι αυτό των ανασφάλιστων, καθώς, όπως τονίζουν οι γιατροί, υπάρχει «επιτακτική ανάγκη θεμελίωσης ενός αξιόπιστου δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες που ζουν στη χώρα, χωρίς διαχωρισμούς σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων φέρεται να συμφωνεί στη συγκεκριμένη άποψη και αναμένεται να δρομολογήσει την τροποποίηση των Υπουργικών Αποφάσεων που σχετίζονται με το θέμα. Επίσης η νέα ηγεσία έχει ήδη δεσμευθεί για κατάργηση του πεντάευρου, το οποίο η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε πως θα πράξει τις επόμενες ημέρες, καθώς το μέτρο αποδείχθηκε «αναποτελεσματικό και δεν επέφερε τα προσδοκώμενα έσοδα».

Ζητήματα που καίνε

 Τα βασικά θέματα τα οποία καλείται να επεξεργαστεί άμεσα ο Π. Κουρουμπλής, καθώς «καίνε», είναι τα εξής:

• Η κάλυψη των κενών θέσεων με άμεσους διορισμούς. Το γεγονός αυτό χρήζει άμεσης επίλυσης, καθώς, για να ορθοποδήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, απαιτείται κάλυψη κρίσιμων κενών. Υπολείπονται, άλλωστε, προσλήψεις από το... μακρινό 2009, καθώς απαιτείται πολιτική απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο.

• Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 160 εκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με το 2014. Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τα νοσοκομεία για νοσήλια ασφαλισμένων έχει κάνει «ασφυκτική» την κατάσταση.

• Το ζήτημα των εφημεριών και η ασφαλής κάλυψή τους με περισσότερο προσωπικό.

• Η αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, κάτι για το οποίο οι γιατροί έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

• Η στόχευση σε μέτρα περιορισμού και εξάλειψης της διαφοράς στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να θίγεται η αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας, προκαλώντας εντύπωση μέτρων συλλογικής ευθύνης.

«Τα νούμερα με τα κενά και τις ελλείψεις που οδηγούν σε κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι λογικό να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα και ελπίζουμε να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας. Περιμένουμε από τον κ. Κουρουμπλή να σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο βρίσκεται το ΕΣΥ να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να αλλάξει σελίδα με νέο εθνικό σύστημα υγείας που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες χωρίς διαχωρισμούς, δωρεάν και με ποιότητα. Να γίνει κάλυψη των κενών σε γιατρούς στα νοσοκομεία με άμεσους διορισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας.

«Θα πρέπει να βρούμε ένα χρονοδιάγραμμα για να καλυφθούν οι θέσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και η κατάσταση χαώδης. Πρέπει να επικρατήσει διάλογος, όπως έχει συμβεί έως τώρα με τη νέα ηγεσία, γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνεται να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη με μαγικό ραβδί. Παραδείγματος χάρη σημαντικό κομμάτι είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για τα βασικά μας θέματα.

Θα είμαστε σε διαρκή επαφή με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση συστηματικά απαξίωνε τον δημόσιο τομέα Υγείας με τις πολιτικές που εφάρμοζε. Τα δημόσια νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέρα με τη μέρα υποβαθμίζονται όλο και πιο πολύ» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
topontiki.gr