Οταν η εταιρεία του Δημοσίου «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» απορροφήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), της κληρονόμησε και μια σειρά δράσεων, χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Ως εδώ, τα πράγματα βαίνουν καλώς.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στην «Καθημερινή της Κυριακής», κάποια στιγμή, ήρθε η ώρα τα αρμόδια όργανα της ΚτΠ να διερευνήσουν τις προτάσεις για ενίσχυση συγκεκριμένων δράσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος, που αφορούσαν στο λιανεμπόριο, το ψηφιακό ευρυζωνικό περιεχόμενο και την ενίσχυση ξενοδοχειακών καταλυμάτων (συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ). Και τότε, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ανακάλυψαν ορισμένες «πολύ περίεργες συμπτώσεις». Ειδικότερα: Τρεις βρετανικές εταιρείες, με κοινή έδρα και κοινά στοιχεία επικοινωνίας, στις οποίες εμπλέκονταν τρία φυσικά πρόσωπα, εμφανίζονταν –και στις τρεις διαφορετικές δράσεις– να πραγματοποιούν «δοσοληψίες» στο ίδιο τραπεζικό κατάστημα της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι, ενώ οι καταβολές προς τους προμηθευτές δεν προέκυπτε ότι γίνονταν από εκπρόσωπο της δικαιούχου επιχείρησης αλλά της… προμηθεύτριας εταιρείας. Στη σχετική αναφορά της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η ΚτΠ εξέφρασε τις αμφιβολίες της «για την κανονικότητα των συναλλαγών». Κατόπιν ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και με δύο νεότερα υπομνήματά τους τον τέως πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω βρετανικές εταιρείες μεσολαβούσαν για την απορρόφηση από άλλες εταιρείες των σχετικών ποσών. Αυτές τις εταιρείες τις «συμβούλευαν» για την ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών στον τρόπο λειτουργίας τους. Ωστόσο, δύο από αυτές, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται εν γνώσει της «Καθημερινής», ουδέποτε είχαν υποβάλει αίτημα για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων! Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα η μία από τις τρεις βρετανικές εταιρείες, που είχε υποβάλει το αίτημα για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων, να αναγκασθεί να επικοινωνήσει με την ΚτΠ για να την ενημερώσει ότι «εκ παραδρομής» διαβιβάσθηκε το αίτημα για την ολοκλήρωση των σχεδίων των δύο επιχειρήσεων…
Στις 26 Ιουλίου του 2013, το γραφείο του πρωθυπουργού λαμβάνει ένα νέο υπόμνημα της ΚτΠ, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια επανελέγχου δικαιολογητικών των πιστοποιητικών, τον Απρίλιο του 2013, βρέθηκε ότι 27 από τις 133 συνολικά υποβληθείσες προτάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «ICT4Growth», συνολικού προϋπολογισμού 38,2 εκατ. ευρώ, είχαν υποβληθεί από 27 «υπό ίδρυση» ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους; Είχαν ιδρυθεί όλες την ίδια μέρα, στις αρχές Μαρτίου του 2013! Μάλιστα, καθεμιά από αυτές είχε έναν μέτοχο που ήταν αντίστοιχα μια επίσης βρετανική εταιρεία holding. Στις 25 από τις 27 αυτές εταιρείες, οι διευθυντές των holding ήταν Κύπριοι πολίτες με «πλούσια» βιογραφικά. Αλλά, όταν ένα στέλεχος της ΚτΠ διενήργησε έλεγχο των βιογραφικών τους, ανακάλυψε ότι τα όσα αναφέρονταν σε αυτά μικρή σχέση είχαν με την πραγματικότητα… Σε άλλες δύο εταιρείες παρουσιάζονται δύο Ιρλανδοί εκπρόσωποι με βιογραφικά, που και αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μάλιστα, μία από τις 27 εταιρείες απείλησε τη διοίκηση της ΚτΠ με δικαστικές προσφυγές για παράβαση καθήκοντος.
Δικαστικές πηγές αλλά και πηγές του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς να υπάρχει υποστήριξη αυτών που έκαναν συναλλαγές «μη κανονικές», από υπαλλήλους του φορέα.
«Απορροφήσαμε τις “Ψηφιακές Ενισχύσεις” με τους “πελάτες” τους» είπε στην «Κ» παλαιότερο στέλεχος της ΚτΠ, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να μιλήσει στον Τύπο.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στην «Κ» ότι τα ευρήματα της διοίκησης της ΚτΠ αποκαλύπτουν ένα σκηνικό που είναι μόνιμο στην αγορά Πληροφορικής… «Παντού υπάρχουν εταιρείες – μεσάζοντες που πωλούν τεχνογνωσία λογισμικού σε τιμές που είναι άγνωστο αν έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής του, για να μην αναφερθούμε σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ. Φυσικά, αυτές οι πρακτικές αφορούν και εταιρείες απολύτως και πραγματικά βιώσιμες και καθ’ όλα αξιόλογες, αλλά πρέπει να αλλάξει το τοπίο» τόνισε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εταιρείας υπηρεσιών τουρισμού μέσω διαδικτύου, που επίσης δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του.
Οι αρμόδιοι της ΚτΠ, πάντως, ενημέρωσαν για τα ζητήματα αυτά και την υπηρεσία για την αντιμετώπιση της ενδοκοινοτικής απάτης (OLAF), οι αρμόδιοι της οποίας φέρεται να έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις…
Πηγή: «Καθημερινή»
aftodioikisi.gr