Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην πορεία των εξαγωγών για το 2014, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Όλα τα στοιχεία, που έχουν δημοσιοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς, καταδεικνύουν ότι και το 2014 ήταν - παρά τις σοβαρές αντιξοότητες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον -  μια πολύ σημαντική χρονιά για τις ελληνικές εξαγωγές.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές αγαθών ανήλθαν για πρώτη φορά στα 23,64 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με το 2013. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, επί των στοιχείων που εξέδωσε η ΤτΕ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυτή ήταν η καλύτερη ιστορικά επίδοση!
Εξίσου εντυπωσιακά για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ήταν και τα προσωρινά στοιχεία, που δημοσίευσε στις 9/2/2015 η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Παρά το Ρωσικό εμπάργκο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αναταραχές σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, η  συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2014 ανήλθε στο ποσό των 27.177,9 εκατ. ευρώ έναντι 27.568,4 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2013, παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη μείωση 1,4%.
Αναμφίβολα τα εύσημα για τις συγκεκριμένες επιδόσεις ανήκουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, που τόλμησαν να ανοίξουν τα φτερά τους και να κερδίσουν το στοίχημα του ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2012 -2014 στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες τους και προώθησε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου. Μεταξύ αυτών ήταν :
  • Η ίδρυση και η  λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας «EnterpriseGreece»,
  • Η αποτελεσματική προώθηση των 25 δράσεων, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, που μειώνουν το κόστος και το χρόνο των εξαγωγών,
  • Η  απλοποίηση των προ τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών,
  • Η χρήση της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών,
  • Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις κ.ο.κ.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έγινε στο ΥΠΑΑΝ ένα πολύ σημαντικό έργο για την έμπρακτη στήριξη των Ελληνικών εξαγωγών. Αυτό το έργο έχει χρέος να  συνεχίσει η νέα κυβέρνηση. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Μια οικονομία, που θα στηρίζεται στην παραγωγή και τις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση».