Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα προβλήματα της ψηφιακής τηλεόρασης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Ο χάρτης της ψηφιακής τηλεόρασης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς  της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.
Και τα προβλήματα αυτά δε θα λυθούν ούτε με αφορισμούς, ούτε με σκανδαλολογίες, ούτε βέβαια με οπισθοδρομικές προτάσεις «να παραμείνει η Χίος σε αναλογικό σήμα»! Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών έχει ζητήσει από όλες τις χώρες του κόσμου να περάσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2015 αποκλειστικά και μόνο στην ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι συχνότητες για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε μη αστικές περιοχές.
Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, τα προβλήματα στην εκπομπή του ψηφιακού σήματος στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, είχαν διαγνωσθεί έγκαιρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας με αποτέλεσμα να σχεδιασθεί – σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων - και να δημοσιευθεί σχετικό έργο από το καλοκαίρι του 2014.
Κατόπιν αυτών των αποφάσεων προχωρήσαμε στις 29/09/2014, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, στην Προκήρυξη της  για την ενίσχυση «Υπηρεσιών ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές Περιφερειών Αμιγούς Σύγκλισης του Ε.Π. Ψ.Σ.», ύψους €900.000 για τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αξιοποίησε την εν λόγω προκήρυξη και πλέον έχει από 23/01/2015 εγκεκριμένο έργο  ύψους €559.500, το οποίο καλείται να υλοποιήσει, προχωρώντας τις διαγωνιστικές διαδικασίες ώστε να ενισχυθεί η εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, για την ανάγκη διόρθωσης του ψηφιακού τηλεοπτικού χάρτη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την ταύτισή του με τον αντίστοιχο διοικητικό χάρτη έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση  προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού & Επικρατείας.
Σε κάθε περίπτωση, το ουσιαστικότερο βήμα για να καλυφθούν πλήρως οι περιοχές της Περιφέρειας μας που παρουσιάζουν σήμερα ασθενές ή ανύπαρκτο ψηφιακό σήμα είναι η υλοποίηση του προαναφερθέντος έργου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον έχουν παρατηρηθεί ή παρατηρηθούν μελλοντικά λοιπά προβλήματα σχετικά με τη λήψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος θα αναμένω τη σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την προώθηση της επίλυσής τους».