Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΑΜΓΔΑΛΕΖΑ : ΠΑΡΤΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ... ΚΑΜΠΟΥΡΗ

ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ...

Εδώ και δύο χρόνια έχουν δοθεί σημαντικά ποσά από την Ε.Ε., αλλά και από την ελληνική πολιτεία (75%-25%) για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Εκατομμύρια ευρώ τα οποία ουδέποτε «φάνηκαν» στο επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Ο οικονομικός φάκελος με το διακριτικό «Αμυγδαλέζα» έχει συγκλονιστικό ενδιαφέρον...
Της Γεωργίας Λινάρδου
Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση διαφήμιζε στην Ευρώπη την Αμυγδαλέζα ως κέντρο κράτησης «υψηλών προδιαγραφών». Και ναι αυτό δικαιολογείται από τις δαπάνες και από τα χρήματα που η χώρα μας ζητούσε διαρκώς από την Ε.Ε.
Τι συνέβαινε, όμως, στην πράξη;
Με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου «Αμυγδαλέζα»... σκοντάφτουμε! Πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του Προγράμματος MIDAS (Migration & Detention Assessment) του ΕΛΙΑΜΕΠ, δύο ερευνήτριες (Δανάη Αγγελή και Αννα Τριανταφυλλίδου) συντάσσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα: «Είναι η αδιάκριτη κράτηση των παράτυπων μεταναστών αποτελεσματική συνολικά με το κόστος της; Η περίπτωση του προαναχωρησιακού κέντρου της Αμυγδαλέζας».
Υποστηρίζουν οι ερευνήτριες πως: «Η απόφαση της Ελλάδας να διαχειριστεί την παράτυπη μετανάστευση χρησιμοποιώντας την αδιάκριτη και παρατεταμένη κράτηση ως κύριο εργαλείο δεν είναι πρωτοφανής. Ωστόσο, ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μαζική και παρατεταμένη κράτηση είναι μία πολύ ακριβή επιχείρηση και ότι δεν εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με λιγότερο ακριβές εναλλακτικές».
Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της Αμυγδαλέζας είναι 10.500.000! Δηλαδή τουλάχιστον 14 ευρώ την ημέρα ανά κρατούμενο!
Με τόσα χρήματα, πως εξηγείται η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ.Πανούση όταν προ ημερών επισκέφθηκε την Αμυγδαλέζα; «Πήγα για να εκφράσω τη θλίψη μου, αλλά με αυτό που είδα είπα ότι ντρέπομαι. Το γνώριζα, αλλά δεν το είχα δει. Ο χειρότερος ρατσιστής να το έβλεπε, νομίζω ότι θα λύγιζε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το πράγμα».
Ένα «πράγμα» που κοστίζει δέκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Γιατί ο υπουργός έδωσε εντολή για παροχή εκτός όλων των άλλων και «ρουχισμού» στους μετανάστες; Μα από τα έγγραφα προμηθειών για την Αμυγδαλέζα, προκύπτει ότι αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνον τους ντύναμε, αλλά και τους σκεπάζαμε και πολύ καλές... κουβέρτες!
Σε μία διετία (2012-2013) δαπανήθηκαν περισσότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ για τους «κρατούμενους» στην Αμυγδαλέζα. Στην έκθεση του MIDAS , παρατηρούμε την εξής υποσημείωση: «Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγγελία για κουβέρτες, καθώς και οι δύο παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν το ίδιο ακριβές. Ωστόσο, με τη δεύτερη αγοράσθηκαν 1,000 κουβέρτες παραπάνω σε σύγκριση με την πρώτη». Δείτε τις σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια: http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β49ΣΙ-ΜΤΙ (ποσό 73.062 ευρώ για 3.000 κουβέρτες) καιhttp://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β45ΣΙ-Ι7Ξ ( ποσό για €73,308.00 για 2.000 κουβέρτες). (σ.σ., απλά παρατηρήστε και συγκρίνετε την τιμή της κάθε κουβέρτας). Το 2012 δόθηκαν κοντά 30 ευρώ για μία κουβέρτα και το 2013 περίπου 20 ευρώ.
Και για ρουχισμό, όμως, δόθηκαν χρήματα. Τον Απρίλιο του 2014 έπεσε η υπογραφή για καταβολή ποσού περίπου 74.000 ευρώ για την αγορά ρούχων και παπουτσιών για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Ενα χρόνο νωρίτερα, ακριβώς τον ίδιο μήνα, δόθηκε επίσης αντίστοιχο ποσό για ρουχισμό και παπούτσια στην Αμυγδαλέζα. Και όμως, σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (Μάιος 2013) επισημαίνεται ότι η κάλυψη του ρουχισμού στην Αμυγδαλέζα γίνεται με τη βοήθεια εθελοντών.
Και στη σίτιση επικρατεί η ανάλογη... εικόνα. Ναι, για τη σίτιση των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα δίνονται 5,87 ευρώ την ημέρα. Εκτός του γεγονότος ότι το δημόσιο οφείλει χρήματα στην ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση, ας δούμε σε τι φαγητό αντιστοιχεί αυτό το ποσό, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει: Ενα πορτοκάλι την εβδομάδα, μία φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή ψάρι (10 γραμμαρίων), πατάτες, μακαρόνια και ρύζι, αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα. Επομένως, το ποσό 5,87 ευρώ την ημέρα αντιστοιχεί στην πράξη σε πολύ λιγότερο...
Παρ' όλα αυτά η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για «σίτιση υψηλής ποιότητας». Ίσως για να δικαιολογήσει το ότι κάθε μήνα δαπανώνται 300.000 για το σκοπό αυτό, ήτοι 4.226.400 τον χρόνο! Όπως δε, προκύπτει και από την έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθημερινά φαίνεται πως η εταιρεία σίτισης της Αμυγδαλέζας καταγράφει έσοδα από εκεί 11.740 ευρώ!!!
Έπεται και συνέχεια...


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/558674/amygdaleza-parti-ekatommyrion-stin-plati-toy-kampoyri#ixzz3SHWNjDBV